Šta je Nikolić stvarno mislio/rekao

Stavove SRS-a o prekidu odnosa s Podgoricom zbog posete Agima Čekua ostale političke stranke tumače kao deo kampanje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.11.2006.

17:48

Default images

Zamenik predsednika radikala Tomislav Nikolić u intervjuu tabloidu Kurir rekao je da, posle posete Agima Čekua Pogorici, Srbija treba potpuno da promeni politiku prema Crnoj Gori. Stranke u Srbiji te izjave ne shvataju ozbiljno, već kao deo kampanje, dok stranke u Crnoj Gori koje su se zalagale za zajedničku državu navode da takve izjave samo mogu da štete Srbima u Crnoj Gori.

Nikolić: Od momenta kada je Milo Đukanović predstavio Čekua kao premijera Kosova i zvanično ga primio, Srbija ne sme da ima nikakve odnose sa Crnom Gorom.

Kurir: Kako to mislite? Prekinuli biste sve odnose?

Nikolić: Sve. Granica, carina, viza... Svako ko prizna nezavisno Kosovo, najveći je neprijatelj Srbije.

Kurir: Znači, rat sa celim svetom, izolacija...

Nikolić:  Ne rat, nego nećemo sarađivati sa celim svetom.

Kurir:  I vi biste ostavili na cedilu Srbe u Crnoj Gori prekinuvši sve odnose, a predstavljate se kao njihovi zaštitinici?

Nikolić: Svi koji su Srbi, pobeći će u Srbiju. Svi treba da dođu ovde.

Kurir: I to je vaše radikalno rešenje?

Nikolić: Zašto da ne? Pobegli su i oni iz Hrvatske i sa Kosova i Metohije. Sve će to Srbija da izdrži. Majka mora da prihvati svoju decu. Oni neće da njima vladaju Albanci.

Radikali navode i da je želja Mila Đukovića da rasrbi Crnu Goru  i da on na tome radi u kontinuitetu. Želja Srpske radikalne stanke je potpuno obrnuta, da Crna Gora bude srpska država.

Nikolić: Nisam to kazao

Nikolić, međutim, u izjavi za B92, pojašnjava da nije pozvao Srbe da se isele iz Crne Gore, već je rekao da će to Srbi sami da učine kada Crna Gora postane deo albanske federacije.

"Nikada nije izrečen niti bih ja to ikada rekao. Čak za Kosovo  i Metohiju i za Republiku Srpsku Krajinu, kada je padala, ja sam rekao: 'To zavisi samo od njih.' Moja deca žive u Kragujevcu, u Beogradu, potpuno mirno i bezdedno. Ja ne mogu da dajem savete onima čija deca ne znaju kako će da izađu na ulicu. To mi nikada ne bi palo na pamet", kaže Nikolić.

Radikali ostaju pri stavu da treba prekinuti odnose sa svim zemljama koje budu priznale nezavisno Kosovo.

Uglavnom negativne reakcije

U stranci premijera Vojslava Koštunice kažu da je trenutno teško gledati na Crnu Goru kao na prijateljsku državu, ali ne dele stavove lidera radikala.

"Mislim da je to jedna politička izjava u kontekstu cele priče oko izbora. DSS je jasno rekla svoj stav i o poseti Čekua i o odnosu sa Crnom  Gorom", kaže Andreja Mladenović, portparol DSS-a.

Potpredsednik DS-a Nenad Bogadnović smatra da je Nikolićev stav neozbiljan: "Danas uvoditi nekom embargo, pogotovo Crnoj Gori, danas govoriti da srpski narod treba da izbegne, da  dođe u Srbiju, i to ljudi kojima je dobro u njihovoj državi."

"To je toliko neodgovorno i neozbiljno da mislim da se normalan čovek, koji se ne bavi politikom, kada to čuje upita kakav može da bude političar koji daje takvu izjavu", kaže on.

Srđan Srećković iz SPO-a upozorava na opasnost ovakvih izjava: "Mislim da je potez crnogorskih vlasti bio neoprezan i da ne doprinosi rešenju budućeg statusa Kosova, ali mnogo više plaše najave čelnika SRS-a o uvođenju nekog embarga."

"Ono što znamo je da smo mi bili pod embragom i EU i SAD-a,  dok su oni bili na vlasti. To pokazuje kako bi Srbija izgledala kada bi se oni, kojim čudom, dokopali vlasti", kaže on.

U Pogorici kažu da je ljutnja Srbije opravdana, ali da poruke koje šalju radikali nanose štetu: "Mi taj problem treba da rešavamo ovde, a ne da nam dolaze signali ove vrste od zamenika predsednika SRS-a koji bi samo dali za pravo protagonistima ove zvanične politike u Crnoj Gori da nastave da rade ono što rade. Znači, ne slažem se sa tom vrstom politike", kaže Predrag Popović iz Narodne stranke.

"Beograd se teško oslobađa nasleđa promašne politike"

Crnogorska vladajuća Demokratska partija socijalista protestovala je zbog kritika Beograda upućenih rukovodstvu Crne Gore povodom posete kosovskog premijera.

"Brutalni napadi i otvorene pretnje upućene Crnoj Gori od dela zvaničnika iz Srbije i njihovih ekspozitura u Crnoj Gori zbog posete kosovskog premijera Agima Čekua Podgorici potvrdili su da se Beograd, i pored retoričke distance, teško oslobađa nasleđa stare i promašene politike", navodi se u saopštenju DPS-a.

Kako ocenjuje ta stranke, ta politika se "i danas manifestuje gotovo hegemonističkim pretenzijama, odnosno upozorenjima Crnoj Gori da će svaki pokušaj sopstvenog vođenja politike, u skladu s njenim interesima, biti sankcionisan".

DPS je ocenila da je poseta Agima Čekua Crnoj Gori u tom smislu iskorišćena za podizanje napetosti u odnosima dve države.

"Poseta Čekua nije uperena ni protiv koga, a najmanje protiv Srbije, ali jeste u interesu izgradnje i razvoja stabilnih odnosa u regionu. Tome je Crna Gora kontinuirano doprinosila i doprinosiće", ističe se u saopštenju.

Podsetimo, pored današnjeg istupa Nikolića, premijer Srbije Vojilsav Koštunica ocenio je da tom posetom Crna Gora zadire u suverenitet Srbije, slično je reagovala i sama Vlada, dok je predsednik Srbije Boris Tadić ocenio da je taj potez neprihvatljiv i nepotreban.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: