Zvaničnici osudili posetu Čekua CG

Vlada Srbije i predsednik Boris Tadić osudili jučerašnji prijem premijera Kosova Agima Čekua u Podgorici.

Izvor: B92, Beta

Subota, 04.11.2006.

10:22

Default images

Vlada Srbije ponovo je danas istakla da je Kosovo sastavni i neotuđivi deo Srbije, a ne sused Crnoj Gori, kako je to saopštila zvanična Podgorica prilikom posete kosovskog premijera Agima Čekua.

"Sve države članice UN, pa i Crna Gora, dužne su da poštuju suverenitet i teritorijalni integritet Srbije. U protivnom, to će imati dugoročne posledice u međusobnim odnosima izmedju Srbije i Crne Gore", rekao je šef vladine Kancelarije za saradnju s medijima Srđan Đurić.
Neprihvatiljivo: Boris Tadiæ (FoNet)
Predsednik Srbije Boris Tadić smatra da je "neprihvatljiv i nepotreban potez" crnogorskog premijera Mila Đukanovića da primi premijera Kosova Agima Čekua u trenutku kada se vode pregovori o budućem statusu pokrajine.

"Agim Čeku nije ovlašćen da predstavlja Kosovo u inostranstvu i vodi bilateralne razgovore. Takođe smatram da je nepotrebno oročavati pregovore i vršiti pritisak da se oni okončaju do kraja godine", rekao je Tadić.

"Nadam se da će buduća Vlada Crne Gore imati više senzibiliteta za to kompleksno pitanje i da će se zalagati za stabilnost u regionu. Nezavisnost Kosova i Metohije svakako neće doprineti regionalnoj stabilnosti", rekao je srpski predsednik.

Čeku: Dugoročno održivo rešenje

Agim Èeku i Milo Ðukanoviæ (Blic)
Premijer Kosova je tokom jučerašnje posete Crnoj Gori rekao da će status Kosova biti nezavisnost, nadgledana od strane međunarodne zajednice koja će biti prisutna i dalje na Kosovu, sa svim mogućim garancijama za prava svih nacionalnih manjina.

"Ovo je jedino rešenje koje je dugoročno, praktično i koje će doprineti miru, stabilnosti na Kosovu i u regiji. Ovo rešenje je sigurno jedino rešenje na dobrobit svih građana koji žive na Kosovu, pa i za dobrobit Srba koji žive na Kosovu", rekao je Čeku.

Čeku je rekao i da su Vlada Crne Gore i građani Ulcinja položili veliki ispit humanosti kada su pružili utočište brojnim izbeglicama sa Kosova u najtežim trenucima.

Povodom prošlogodišnjeg hapšenja građana Kosova na crnogorskim granicama po poternicama Srbije i letošnjeg incidenta u Ulcinju kada su turisti sa Kosova protestovali zbog privođenja njihovih sunarodnika, on je istakao da pravna država mora da funkcioniše, bilo u Crnoj Gori ili na Kosovu.

"Niko nije van zakona, posebno ne u pravnoj državi. Bez obzira da li se radi o pojedinačnim ili grupnim incidentima, oni se moraju rešavati u okviru sistema države u kojoj se dešavaju", kazao je Čeku za današnje podgoričke Vijesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: