Ren Koštunici: Nema više vremena

Ren poručio Vojislavu Koštunici da više nema vremena za gubljenje u saradnji s Hagom, te da su naredne nedelje presudne.

Izvor: B92

Sreda, 20.09.2006.

14:54

Default images

U pismu koje je Ren krajem prošle nedelje uputio Koštinici evropski komesar je predočio da će se 29. septembra sastati s haškom tužiteljkom Karlom del Ponte da bi se razmotrio napredak u saradnji Srbije s Haškim sudom i naglasio da će "naredne nedelje biti presudne". Agencija Rojters upozorava na mogići raspad političkog života Srbije.

"Snažna politička podrška je ključ za uspeh Akcionog plana. Ja se nadam da će vaša odlučna i nesumnjiva rešenost da se on primeni i sprovede, dovesti do opipljivih rezultata", navodi se u pismu.

Ren navodi se da Evropska unija računa na "ličnu vodeću ulogu" srpskog premijera za realizaciju Akcionog plana za saradnju s Hagom. Naglašava se da je posebno nužno da zvaničnici u državnoj administraciji i telima za sprovođenje zakona znaju da njih premijer smatra pojedinačno odgovornim za rezultate u ostvarivanju tog cilja.

Evropska unija je više puta upozoravala Srbiju da mora da završi saradnju s Hagom, odnosno da izruči sve optužene, a zbog toga su sa Srbijom prekinuti i pregovori o sporazumu o pridruživanju.

Vlada Srbije usvojila je tokom leta Akcioni plan za saradnju s Hagom, ali do sada niko nije uhapšen. Ipak, predstavnici Vlade su zadovoljni Akcionim planom i njegovim sprovođenjem.

Srbija takođe zbog toga zaostaje u ispunjavanju drugih preduslova za evroatlantske integracije.

Rojters: Srbiji preti politički raspad

Srbija bi, ukoliko joj ne iskrsne neka srećna okolnost, u naredne dve nedelje mogla biti suočena sa tzv. "savršenom olujom" - raspadom Vlade, neuspehom u pridruživanju EU i propašću nastojanja da zadrži Kosovo, ocenila je agencija Rojters, navodeći da ti problemi korene vuku iz ratova koje je od 1991. do 1999. vodio Slobodan Milošević.

Ono što može biti izgubljeno je šest godina napretka, u koji je uloženo puno rada i suprotstavljanja ultranacionalistima, koji reformiste tretiraju kao sluge Evropske unije, koja, kako tvrde, Srbima nije ni potrebna, piše Rojters.

Agencija se služi simbolikom filma "Savršena oluja" Volfganga Petersena, u kome brodić dospeva u središte tri divlje oluje.
Većina Srba, kako se podseća, želi članstvo u EU, ali je Unija upozorila Srbiju da se pregovori o pridruživanju neće nastaviti ove godine ukoliko haški begunac Ratko Mladić uskoro ne bude uhapšen.

"Liberalna stranka G17 Plus kaže da više ne može pasivno da posmatra kako premijer Vojislav Koštunica, u strahu od političkih posledica, okleva da uhapsi Mladića", piše agencija.
Analitičari, dodaje Rojters, smatraju da bi izlazak G17 iz Koštunicine koalicije mogao pružiti priliku antizapadnom bloku, u koji svrstava radikale i socijaliste, da dođe na vlast.

Hapšenje Ratka Mladića do početka oktobra bilo bi ta potrebna srećna okolnost, ukazuje Rojters, ali navodi i da "nema nikakvih naznaka da će se to dogoditi".

Srbi bi u suprotnom ostali u neizvesnosti, suočeni sa verovatnim gubitkom Kosova, što bi bio kombinovani udar na nacionalni ponos, koji bi mogao dovesti do porasta antizapadnog raspoloženja, navodi agencija.

Reformske vlasti u Srbiji smatraju da je preuranjeno donositi rešenj o Kosovu, navodi agencija i dodaje da im je potrebno više vremena da sprovedu svoj plan da uteše naciju zbog gubitka istorijskog zavičaja na način koji glasače neće oterati u revanšizam i na tanjiru pružiti vlast ultranacionalistima.

Koštunica i njegov rival, predsednik Boris Tadić, udružili su se u nastojanju da dobiju odlaganje za Kosovo, kako bi porazili radikale na izborima u martu 2007, pre nego što gubitak pokrajine bude zapečaćen, piše Rojters. Govori se o "izbornom primirju, ne o koaliciji", dodaje agencija.

Njihova taktika za zavođenje nacionalista, kako se navodi, uključuje "uvijanje u (nacionalnu) zastavu i približavanje bosanskim Srbima, koji sanjaju da se jednog dana pridruže Srbiji". Ove nedelje, dodaje Rojters, pojavila se ideja da se bosanskim Srbima omogući da glasaju na izborima u Srbiji.

"Ti izlivi patriotizma i bratske ljubavi možda impresioniraju sentimentalne Srbe, ali istovremeno iskušavaju članice EU, koje su umorne od nastojanja Beograda da ih zastraši pomoću aveti srpskog nacionalizma", upozorava agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: