NIS, privatizacija, godišnji odmori

Vlada Srbije odobrila inicijativu za privatizaciju Naftne industrije Srbije i dala saglasnost za prodaju 25 odsto kapitala.

Izvor: B92

Petak, 15.09.2006.

10:28

Default images

Ministar privrede Predrag Bubalo kaže da je time potvrđeno da će privatizacija nacionalne naftne kompanije biti u skladu sa strategijom koju je Vlada usvojila pre dva meseca. On je odbacio navode da je došlo do odlaganja u privatizaciji NIS-a, ističući da je do malog zastoja došlo zbog godišnjih odmora i najavio skoro raspisivanje tendera za prodaju NIS-a.

Urednica sajta Enerdži obzerver, specijalizovanog za pitanja energetike, Sijka Pištolova kaže da veoma ružno zvuči kada kašnjenje u privatizaciji NIS-a ministar Bubalo objašnjava godišnjim odmorima, jer to znači da je "našim ministrima mnogo važnije da provedu svoje godišnje odmore na velelepnim plažama nego da se bave svojim poslom."

Prema Vladinoj strategiji privatizacije srpske naftne kompanije, predviđeno je da se na prodaju prvo ponudi 25 odsto akcija i da strateški investitor u prve tri godine uloži oko 500 miliona dolara. Kupovinom četvrtine od ukupnog broja akcija NIS-a strateški partner će steći i upravljačka prava, a država će zadržati pravo veta na strateške odluke.

Do okončanja prve faze privatizacije, koja će trajati tri godine, strateški investitor će u kompaniju uložiti 250 miliona dolara, dok će svake godine iz dobiti firme investirati po 80 miliona dolara, na koliko se procenjuje godišnja dobit.

Važnost naftnih kompanija svuda u svetu naročito je izražena poslednjih godina zbog kriznih žarišta u zemljama bogatim naftom i velikog uticaja politike u poslu sa energetikom. To je povezano i sa najavama naučnika da planetu od presušivanja izvora nafte dele decenije.

Toj tezi u prilog ide i činjenica da su cene nafte ove godine dosegle nezapamćene visine, što je uticalo i na cene nafte u Srbiji. Srbija, međutim, i dalje praktikuje državni monopol nad uvozom i preradom sirove nafte.

"Prekršeni dogovori s MMF-om"

Pištolova misli da će doći do veoma ozbiljnog zastoja: "Naime, prema zakonu o privatizaciji, budući vlasnik NIS-a mora da bude većinski vlasnik. U strategiji koju je Meril Linč ponudio, ta mogućnost je isključena. Isto tako, prekršeni su i neki dogovori sa MMF-om koje je čak i sam premijer potpisao."

Meril Linč je, podsetimo, konzorcijum koji je na tenderu dobio posao savetnika za privatizaciju NIS-a.

Urednica Enerdži obzervera očekuje da vlada veoma brzo obrazloži šta će uraditi sa postojećim zakonom o privatizaciji, da li će odlučiti da ga promeni.

"Što se tiče MMF-a, mislim da će vlada imati ozbiljan problem, jer možda poslanici u Skupštini neće postaviti pitanje zašto se vrši nezakonita privatizacija NIS-a, ali MMF, kome dugujemo popriličnu sumu novca, sigurno će tražiti neka detaljnija objašnjenja, ne sumnjam da nas čekaju i neke kazne", kaže za B92 Pištolova.

"Mali akcionari će na prihode od privatizacije čekati duže nego Penelopa na Odiseja", kaže ona, dodajući da prvo budući strateški partner mora da uloži neki novac u NIS, da se on oporavi, pa da onda i radnici očekuju da se vrednost njihovih akcija na berzi poveća i da onda uživaju u blagodeti svog dugogodišnjeg rada.

Jedan od ranije navedenih planova jeste i da sadašnji radnici NIS-a steknu do 8 odsto kapitala. Oko podele akcija javnih preduzeća svim građanima, što traže sindikati NIS-a, međutim, nikada nije postignut dogovor.

Jedno od otvorenih pitanja u vezi s NIS-om jeste i količina prihoda koji treba da ide Vojvodini, u kojoj se nalazi većina NIS-ovih kapaciteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: