OPEK o ponudi nafte i ceni

Istorijski visoke cene nafte možda su signal "nove ere" cena tog energenta, kažu predstavnici OPEK-a.

Izvor: B92

Utorak, 12.09.2006.

16:30

Default images

OPEK je na sastanku u Beču ocenio da je ponuda "više nego adekvatna". Isključujući Irak, koji nije u sistemu proizvodnih kvota kartela, OPEK, koji daje oko 40 odsto nafte u svetu, dnevno pumpa 30 miliona barela sirove nafte. Sirova nafta je od sredine jula pojeftinila za gotovo 13 dolara po barelu i nedavno je bila najjeftinija za pet meseci. Ipak, od 2001. cena nafte na svetskom tržištu je povećana četvorostruko.

Predsednik kartela Edmund Daukoru, koji je i nigerijski ministar za naftu, upozorio je da bi 2007. cene mogle da budu pod novim pritiskom - ako proizvođači van OPEK-a, poput Angole, Brazila i zemalja iz kaspijskog basena, povećaju produkciju znatno više od očekivanog.

Daukoru je uveren da će na dugi rok udeo OPEK-a na svetskom tržištu nafte porasti zato što zemlje izvan kartela uglavnom nude sirovu naftu, koja traži veći stepen prerade, a ne visokokvalitetnu laku sirovu naftu kao kartel.

U Srbiji će od ponoći pojeftiniti gorivo, jer je predviđeno da se cene goriva menjaju na 15 dana, ukoliko ukupna promena cene sirove nafte i kursa dolara u tom periodu bude veća od 1,5 odsto.

Brazil će udvostručiti izvoz etanola

Brazil agresivno širi plantaže šećerne trske i očekuje da do 2010. više nego udvostruči izvoz alkoholnog goriva, odnosno etanola, koji se koristi za vožnju automobila.

Povećanje površine pod trskom omogućiće Brazilu da od 2010. proizvodi 26 milijardi litara etanola godišnje, u poređenju sa oko 16 milijardi sada, najavljeno je iz brazilskog ministarstva rudarstva i energetike na otvaranju konferencije o nafti i gasu u Rio de Žaneiru.

Brazil je drugi po veličini svetski proizvođač etanola, posle SAD, i najveći izvoznik. Ta zemlja ima najviše automobila na etanol u svetu - procenjuje se da sedam od 10 vozila prodatih u Brazilu može da ide i na benzin i na etanol ili neku kombinaciju dva goriva.

Državna brazilska naftna firma "Petrobras" saopštila je da očekuje da potpiše dugoročan ugovor o isporuci etanola u Venecuelu.

"Petrobras" je u tekućoj godini isporučio i Nigeriji dva puta po 20 miliona litara etanola, a sada pregovara sa tom afričkom zemljom o dugoročnom ugovoru.

Brazilska kompanija je takođe obećala Venecueli i Nigeriji da će im transferisati tehnologiju za proizvodnju etanola, kako bi im omogućila da razviju vlastitu produkciju.

"Petrobras" namerava da izgradi prvi cevovod u svetu za etanol, kojim bi to gorivo putovalo od proizvođačkih regiona u centralnim regionima Brazila do obale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: