Nova šansa za radiodifuziju?

Predsednik Srbije Boris Tadić pismom obavestio poslanike zašto nije potpisao izmene Zakona o radiodifuziji.

Izvor: B92

Sreda, 02.08.2006.

12:07

Default images

Poslanicima Skupštine Srbije i zvanično je prosleđeno pismo predsednika Republike Borisa Tadića o razlozima njegove odluke da ne potpise Ukaz o proglašenju Zakona o izmenama i dopunama Zakona o radiodifuziji, uz zahtev da se parlament o njemu ponovo izjasni.

Savet Evrope ocenjuje da je Skupština Srbije dobila novu šansu da razmotri amandmane na Zakon o radiodifuziji. U saopštenju Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu se navodi da bi poslanici trebalo da razmotre predloge drugih državnih tela, stručnjaka i raznih organizacija kada budu razmatrali moguće nove amandmane na Zakon o radiodifuziji. Navodi se da su amandmani na Zakon usvojeni po hitnom postupku, bez prethodne javne rasprave i uprkos zabrinutosti stručnjaka i nekih državnih organa.

SE, kao i OEBS, daje veliki značaj regulisanju oblasti radiodifuzije u Srbiji. Razvoj te oblasti bi trebalo da bude u skladu sa standardima Saveta Evrope, koje je Srbija, kao članica te organizacije, prihvatila, kaže se u saopštenju.

Skupština Srbije trebalo bi da se na prvoj narednoj sednici ponovo izjasni o predloženim izmenama i dopunama Zakona o radiodifuziji. Parlament je po hitnom postupku, bez javne rasprave, 19. jula usvojio izmene Zakona o radiodifuziji koje predsednik Srbije nije potpisao, već ih je vratio Skupštini na ponovno glasanje, ocenjujući da bi njima bila "ozbiljno narušena nezavisnost rada Republičke radiodifuzne agencije".

Kojadinović: Savet ne može da bude nedodirljiv

Ministarstvo kulture i medija Srbije pripremilo je više od 50 izmena i dopuna Zakona o radiofuziji, kojima bi se, između ostalog, definisalo kome odgovara Savet Republičke radiodifuzne agencije, izjavio je resorni ministar Dragan Kojadinović.

On je novinarima rekao da tim izmenama treba da se definiše nezavisnost Saveta RRA, ali ne i njegova nedodirljivost. "Oni (članovi Saveta RRA) ne mogu da budu nedodirljivi do te mere da mogu da rade šta hoće u ovoj zemlji. To više nikome ne može da se dozvoli i sa medijima niko ne sme i ne može da se igra", rekao je Kojadinović i dodao da bi bilo bolje i da se, u nekoj mirnijoj atmosferi, uradi potpuno nov zakon.

Na pitanje da li je bilo konsultacija u vladajućoj koaliciji, nakon što je predsednik Srbije Boris Tadić odbio da potpiše izmene Zakona o radiodifuziji, usvojene pre dve nedelje po hitnom postupku, Kojadinović je rekao da nije, niti bi ulazio u bilo kakve političke kalkulacije kada su u pitanju mediji, "jer oni moraju da budu nedodirljivi što se politike tiče".

Ministar je ocenio da se tim iznemama nije krenulo dobrim putem i pozvao da se napravi jedan korad nazad, da bi se sa novim zakonom ili pravim izmenama i dopunama krenulo napred, "korakom od sedam milja".

Prema Kojadinovićevim rečima, sada se dobilo malo vremena da se na pravi način sagledaju svi problemi u radiodifuziji i da se shvati da se haos u etru ne može rešavati haotičnim potezima.

On je dodao da su izmene koje je pripremilo Ministarstvo na javnoj raspravi do kraja avgusta i da bi mogle da se nađu u skupštinskoj proceduri u septembru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: