Ponovo radikalski govor mržnje

Poslanici G17 plus napustili sednicu Skupštine zbog uvreda koje je poslanik SRS-a izrekao na račun Ivane Dulić-Marković.

Izvor: B92

Utorak, 06.06.2006.

15:29

Default images

Poslanik radikala Zoran Krasić vređao je porodicu ministarke Dulić, nju lično, kao i stranku G17, rekavši da na vlast u Srbiji dovodi ustaše. U znak protesta, poslanici G17 su napustili sednicu. I ovoga puta, kao gotovo uvek u ovom sazivu, govor mržnje sa skupštinske govornice prošao je nekažnjeno.

Rasprava o Predlogu zakona o regulisanju plata državnih službenika ponela je nekadašnjeg ministra trgovine u drugoj vladi Mirka Marjanovića i poslanika SRS-a Zorana Krasića da iznese niz uvreda na račun ministarke poljoprivrede i kandidatkinje za potpredsednicu vlade Ivane Dulić-Marković: "Uzmite vašeg potpredsednika Ivanu Dulić-Marković, i ona pokupi ove njene ustaše i dovede da joj budu savetnici... Gde joj je bila rodbina, a brat gde joj je bio, u vojsci Republike Srpske ili u Zengama? To je ta gospođa koja je rekla da je ona vlast klala i krvavim kontejnerima prebacivala itd."

Predsedavajući Skupštine Vojislav Mihailović nije reagovao na ove reči, a poslanici stranke G17 plus u znak protesta napustili su zasedanje.

Ivana Dulić-Marković je, vidno uznemirena, kazala da su ona i njena porodica ponosni na to što su građani Srbije: "Ja bih samo htela da kažem da je ovo potpuni rečnik mržnje i haosa na delu koji govori više o onima koji to rade nego o mojoj porodici, koja je ugledna porodica, građani Srbije, i mi smo veoma ponosni što smo građani Srbije i građani Vojvodine. Meni je ovo podstrek da se još i dalje, sto puta, sa više snage borim za evropsku Srbiju i za reforme koje sam započela i nema načina da me u tome spreče ni fašisti koji moju porodicu stavljaju na tanjir raznim bolesnicima."

Na optužbe je reagovala i poslanica G17 Snežana Plavšić-Stojanović: "Stranka G17 plus zalaže se za Srbiju kao zajednicu svih naroda i građana koji u njoj žive. Smatramo da su takva etiketiranja ostala u devedesetim godinama, da takva etiketiranja nas vode u međusobne sukobe i ratove, to je scenario koji je već viđen i prevaziđen. Mi se zalažemo za evropsku Srbiju u kojoj se neguju drugačije vrednosti.“

Na ovakvo ponašanje radikalskih poslanika koji često sa govornice vređaju ministre, najviše Vuka Draškovića, državne funkcionere poput predsednika Srbije Borisa Tadića, ubijenog premijera Zorana Đinđića, pa često i novinare, reagovala je jedino Sanja Čeković iz SPO-a. Ona je ukazala da po poslovniku takvo ponašanje mora da se kazni, ali da zbog mira u parlamentu ovaj saziv to do sada nijednom nije praktikovao: "Ako predsedavajući poštuje poslovnik, on će opomenuti jednom, drugi put, i početi sa kaznama koje su se, ako se dobro sećate, u prošlom sazivu i primenjivale. Predsedavajuća gospođa Mićić je to često radila, izricala je kazne. B92 – Sećate li se da je u ovom sazivu ta odreba poslovnika ikada primenjivana? Čekovićeva – Ne, ne sećam se da je ikada primenjivan, ne sećam se nijedne izrečene kazne niti ozbiljne opomene.“   

Profesorka građanskog prava Vesna Rakić-Vodinelić smatra da na ovakvo ponašanje poslanika moraju da reaguju i druge državne institucije i funkcioneri: "Ovo je još jedan u nizu odvratnih primera političkog govora u Srbiji na koji svakako treba da reaguju svi, od šefa države do opštinskog javnog tužioca. Nikada, međutim, ne reaguje niko sa potrebnom dozom ozbiljnosti, tako da se ljudi koji su izloženi takvoj vrsti govora osećaju nezaštićeno i loše, čak i kad su vrhunski političari kao što je gospođa Ivana Dulić-Marković.“   

Poslanici G17 plus najavili su da će se u četvrtak, kada će biti nastavljena sednica, vratiti u salu, dok radikali kažu da će izaći iz skupštinske sale ako Ivana Dulić bude izabrana za potpredsednicu Vlade Srbije.

Tadić osudio ispad

Predsednik Republike Srbije Boris Tadić najoštrije je osudio šovinističke ispade pojedinih poslanika Narodne skupštine Republike Srbije koji su vređali ministarku poljoprivrede Ivanu Dulić-Marković i njenu porodicu: "Građani Srbije od parlamenta očekuju da se ogradi od ovakvih, apsolutno neprimerenih i štetnih izjava pojedinih poslanika", naveo je predsednik Srbije, još jednom naglasivši da država mora da garantuje sva prava građanima Srbije, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost.

Demokratska stranka osudila je "govor mržnje" koji se danas čuo u Skupštini Srbije i izrazila protest zato što je potpredsednik parlamenta Vojislav Mihajlović "neadekvatno" vodio sednicu. Demokrate u saopštenju navode da "zle reči uvek prethode delima i da su uvek posle takvih reči sledile akcije koje su protiv interesa gradjana"

... i DSS, SPO i SDSS

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio je večeras da ta stranka najoštrije osuđuje izjave poslanika Srpske radikalne stranke Zorana Krasića i uvrede koje je uputio ministarki poljoprivrede Ivani Dulić-Marković. Mladenović je agenciji Beta kazao da takav način ophođenja nije dobar i naveo da "sigurno ne daje dobar primer gradjanima Srbije kako poslanici rade i koja je njihova uloga u društvu".

Potpredsednik Srpskog pokreta obnove Srđan Srećković najoštrije je osudio napad na ministarku poljoprivrede Ivanu Dulić Marković i zatražio od nadležnih organa da zaštiti demokratske institucije. Srećković je agenciji Beta kazao da SPO osuđuje "divljanje i primitivizam poslanika Srpske radiklane stranke koji na žalost imaju elemente fašizma". Srećković je rekao da je "ovo je još jedna opomena strankama demokratskog bloka da postoji opasnost od vraćnja Srbije u period izolacije i treba da nam bude putokaz za saradnju radi budućnosti Srbije".

Klub poslanika Samostalne demokratske srpske stranke u hrvatskom Saboru oštro je osudio verbalni napad poslanika Srpske radikalne stranke na ministarku poljoprivrede Ivanu Dulić-Marković. U saopštenju SDSS-a navodi se da ta stranka "izražava svoju ogorčenost i pridružuje se onima koji su već osudili žestoke uvrede, koje je minisarki poljoprivrede i kandidatkinji za podpredsednika Vlade, Ivani Dulić-Marković, sa skupštinske govornice uputio poslanik Srpske radikalne stranke". "Bez namere da se uplićemo u unutrašnje stvari političkog života Srbije, smatramo da ovakve izjave štete ne samo ugledu Skupštine Srbije, nego i naporima Srba u sredinama u kojima oni žive kao manjina", kaže se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

130 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: