Traženje posla je najteži posao

U Srbiji je na spisku Nacionalne službe za zapošljavanje oko 880.000 ljudi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.05.2006.

09:56

Default images

Najveće prepeke u traženju posla su otpor menjanju profesije i mesta boravka, ali je u poslednjih pet do šest godina pokrenut niz aktivnih programa i mera za smanjenje nezaposlenosti.

Uočeno je da mladi, zbog nedostatka iskustva, teže nalaze posao, pa su organizovani konkursi za više od 6.000 pripravnika i volontera, kaže Srđan Andrijanić, portparol Nacionalne službe za zapošljavanje. "To su mladi koji nemaju iskustva u svojoj struci i njihovim zapošljavanjem ili angažovanjem mi omogućavamo da poslodavac ima određene subvencije, odnosno one koji rade plaća Nacionalna služba za zapošljavanje i pružena im je mogućnost da u periodu od 6 do 12 meseci radeći steknu odgovarajuće iskustvo i dođu u situaciju da polože odgovarajuć stručni ispit neophodan za rad na određenim poslovima. Određen broj osoba nastavlja da radi, na određeno ili neodređeno vreme, kod tih poslodavaca", kaže on.

Srđan Andrijanić kaže da veliki značaj imaju i regionalni programi zapošljavanja i lokalni saveti jer će ukazivati nezaposlenima u kom smeru će se razvijati određena opština ili region. "Filijala Leskovac ili Vranje odrediće šta je sada profitabilno sa stanovišta tog regiona. Znamo da je ranije to područje bilo profitabilno u tekstilnoj industriji, a to može biti signal osobama da u toj oblasti treba tražiti rešenje, ili na polju voćarstva, poljoprivrede, vinogradarstva, zavisno od toga šta je značajno u tom regionu. Nezaposleni moraju da shvate da je traženje posla najteži posao i da moraju da razmišljaju o tome da, ako njihova struka ne može da zadovolji u ovom trenutku njihovu potrebu za zasnivanjem radnog odnosa, da kroz određene programe obuke idu u oblasti u kojima je ponuda znatno veća", kaže Andrijanić.

Tokom marta i aprila bili su aktuelni konkursi za samozapošljavanje, a više od 2.000 osoba dobiće bespovratna sredstva u vrednosti 90.000 do 150.000 dinara. Očekuje se da će i ove godine, u saradnji s resornim ministarstvima, biti napravljeni novi programi pomoći poslodavcima koji budu u radni odnos primali mlađe od 30 i starije od 50 godina, osobe sa invaliditetom i pripadnike ostalih kategorija koje teže dolaze do posla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: