Vlada Kosova: Rezolucija i poziv

Vlada Kosova usvojila Predlog rezolucije o poštovanju prava manjina i pozvala srpsku zajednicu u kosovske institucije.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 13.04.2006.

08:04

Default images

Portparolka Vlade Uljpijana Ljama rekla je da je usvajanje te rezolucije još jedan način da se potvrdi volja Vlade da garantuje sva prava pripadnicima manjina i njihovu integraciju u društvo. Uljpijana Ljama je navela da rezolucija ima šest tačaka, a među njima je i poziv pripadnicima manjina da se integrišu i budu deo zajedničkih procesa za stvaranje demokratske države Kosovo.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo izjavio je da je sada pravo vreme da obe strane na Kosovu naprave ozbiljan kompromis i nađu održivo rešenje za budući status Kosova. Barozo je, posle razgovora sa specijalnim izaslanikom za pregovore o Kosovu Martijem Ahtisarijem, rekao da Evropska unija podržava njegov rad i napor za nalaženje rešenja za jedno od važnijih međunarodnih pitanja. Barozo je podsetio na svoju posetu Balkanu i poruku koju je uputio, da Kosovo, Srbija i ostale zemlje regiona imaju evropsku perspektivu.

"Naš stav je da bi trebalo da težimo demokratskom, stabilnom i multietničkom Kosovu i status će biti određen u pregovorima. Nećemo unapred određivati rešenja i činimo sve da dostignemo demokratsko i multietničko Kosovo koje će imati evropsku perspektivu, koju nudimo i Srbiji", rekao je on.

Glavni posrednik u pregovorima Marti Ahtisari smatra da razgovori o statusu ne mogu biti održani uporedo s razgovorima o decentralizaciji, već da moraju da sačekaju njihov kraj. Ahtisari podseća i da za taj stav ima punu podršku Kontakt-grupe, koja je prihvatila takav dnevni red. Prema njegovim rečima, sledeća runda pregovora biće posvećena opštinama u kojima će Srbi imati većinu i njihovom broju na Kosovu.

Šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov ocenio je da je veštačko postavljanje rokova za rešenje statusa Kosova nesvrsishodno. "Važno je posvetiti pažnju osiguranju standarda, što se odnosi na povratak izbeglica, osiguranje bezbednosti stanovništva i verskih objekata", rekao je Lavrov. Prema njegovim rečima, trajno rešenje problema Kosova moguće je samo odlukom dve strane, a osnova za to su rukovodeći principi usvojeni u Kontakt-grupi, koji predviđaju više varijanti konačnih dogovora, prenele su ruske novinske agencije.

"Za što više Srba u policiji i pravosuđu"

Zamenik šefa UNMIK-a zadužen za pravosuđe i policiju Žan Disur izjavio je danas da međunarodne vlasti na Kosovu intenzivno rade na uključivanju većeg broja Srba u te dve službe. On je kao primer približavanja kosovske policije i pravosuđa srpskoj zajednici naveo primer otvaranja takozvanih policijskih podstanica i pravosudnih odeljenja u sredinama u kojima Srbi čine većinu. "Formiranje policijskih podstanica odvija se tako da predstavnici sela imaju glavnu reč u organizovanju bezbednosti u svojim sredinama. Uključujemo i predstavnike srpskih opština pri izboru komandira lokalnih stanica policije", objasnio je Disur.

On je rekao da se glavni dijalog o tim pitanjima vodi s predstavnicima srpske zajednice na Kosovu, dodajući da je istovremeno otvoren dijalog sa zvaničnim Beogradom, preko Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju i ministarstava inostranih poslova i pravosuđa. "UNMIK je svestan da kod srpske zajednice postoji visok nivo nepoverenja prema odeljenjima koja se bave policijom i pravosuđem i da je zbog toga jedan od glavnih zadataka poboljšanje tih odnosa", kaže Disur.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: