Urednik otpušten zbog karikatura

Pariski Frans soar otpustio glavnog urednika jer je list objavio karikature proroka Muhameda koje su izazvale proteste.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.02.2006.

13:12

Default images

List je potvrdio da je vlasnik Rejmon Laka u sredu otpustio Žaka Lefranka posle burnog dana u kom su i nemački i španski dnevnici preneli kontroverzne karikature koje je prvi objavio danski dnevnik Jilands posten. Laka je u saopštenju naveo da je otkaz za Lefrana snažan znak poštovanja verskih i ličnih ubeđenja svakog pojedinca.

U današnjem izdanju tog tabloida, koji je nedavno zapao u finansijske teškoće, međutim, pojavio se tekst u kom se brani objavljivanje karikatura, koje su se u javnosti prvi put pojavile u septembru. "Najbolja borba protiv cenzure jeste ne dozvoliti joj da se dogodi. Pod ovim okolnostima, to je značilo objaviti sporne karikature. Zamislite društvo u kom bi bile poštovane sve zabrane najrazličitijih religija. Šta bi onda ostalo od slobode mišljenja i izražavanja", pita autor komentara.

Na hiljade Palestinaca osudilo je Dansku na protestima održanim tokom ove nedelje, a arapski ministri su pozvali danske vlasti da kazne Jilands-posten. Saudijska Arabija i Sirija opozvale su svoje ambasadore u Kopenhagenu, a Libija je zatvorila svoju ambasadu. Širom arapskog sveta u toku je bojkot danskih proizvoda. Dansko-švedska fabrika mlečnih proizvoda Arla, jedna od kompanija koja najviše trpi zbog bojkota, morala je da otpusti deo radnika zbog smanjene potražnje njenih proizvoda, javili su danski mediji.

BBC objavio kontroverzne karikature

Britanska televizija BBC objavila je danas kontroverzne karikature proroka Muhameda koje su izazvale bes muslimanskih zemalja.

Karikature su emitovane u dnevniku u 13 sati na kanalu BBC 1, uz obrazloženje da televizija želi da pomogne svojim gledaocima da razumeju nasilna osećanja koja su one izazvale. Kompanija precizira da je htela da zauzme "odgovoran stav" time što stavlja polemiku u odgovarajući kontekst.

Kratki snimci karikatura objavljeni su i na kanalu BBC 24, koji bez prekida emituje informativni program. Reprint karikatura proroka Muhameda, prvobitno objavljenih u danskom dnevnom listu "Julands-posten" u septembru 2005, objavljen je ove sedmice u više evropskih zemalja - Norveškoj, Francuskoj, Nemačkoj, Španiji Švajcarskoj i Mađarskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: