"Izvinite se zbog stripova"

Naoružani napadači traže da se Norveška i Danska izvine zbog objavljivanja stripova u kojima je prorok Muhamed prikazan kao terorista

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.01.2006.

17:18

Default images

Maskirani naoružani napadači u Gaza Sitiju izvršili su kratki napad na mesnu kancelariju Evropske unije. Oni traže izvinjenje Danske i Norveške zbog objavljivanja stripova u kojima je prorok Muhamed prikazan kao terorista, jer to, kako kažu napadači, predstavlja uvredu za muslimane. Danske vlasti odbijaju da se izvine za stripove jer je sloboda štampe u toj zemlji neprikosnovena.

Jedan od naoružanih napadača rekao je, dok je palio Danske i Norveške zastave, da bi državljanima tih zemalja trebalo zabraniti ulazak u pojas Gaze dok se obe zemlje ne izvine za stripove, koji su objavljeni u danskom listu Jilands-posten, a kasnije štampani i u jednom Norveškom listu.

Iz Danskog lista Jilands posten odbili su da se izvine zbog stripova u kojima je prorok Muhamed je prikazan kao terorista, ali poručuju da nisu imali nameru da uvrede islam. Danske vlasti takođe odbijaju da se izvine, uz objašnjenje da država ne može da utiče na slobodnu štampu. Portparol pakistanskog Ministarstva spoljnih poslova Pakistana Tasnim Aslam kaže da su u toku razgovori sa vladama Norveške i Danske.

Mi smo u vezi sa danskim vlastima. Znate da je postojala slična publikacija i u Norveškoj. Vlada Norveške je izrazila svoje žaljenje i mi se nadamo da će Danske vlasti takođe pokušati da reše ovo pitanje jer ne možete povrediti osećanja miliona Muslimana u ime slobode štampe.Stripovi su izazvali bujicu protestnih nota iz islamskih zemlja. Takođe je Libija odlučila da privremeno zatvori svoju ambasadu u Kopenhagenu, Saudijska Arabija je već povukla ambasadora iz Danske a saudijski verski lideri pozvaju na bojkot robe danskog porekla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: