Rešen spor oko NIS-a

Iako prodaje NIS-a neće biti u dogledno vreme, reorganizacija te javne kompanije u tri dela otvorila je pitanje računice ko će koliko dobiti

Izvor: B92

Četvrtak, 29.09.2005.

09:05

Default images

Dogovorom premijera Vojislava Koštunice i Bojana Pajtića, predsednika Izvršnog veća Vojvodine, sedišta sva tri preduzeća biće na teritoriji Vojvodine, gde će otići i najveći deo novca od prodaje. Kada se delovi NIS-a prodaju, pet odsto vrednosti dobiće opština na čijoj se teritoriji nalazi to preduzeće.

Iako je prvobitno bilo odlučeno da sedište jednog od tri novoformirana preduzeća NIS-a bude u Beogradu, posle pretnji pokrajinskih vlasti da će izvesti građane na ulice postignut je kompromis da sedište bude u Pančevu.

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić kaže da se 90 odsto kapaciteta NIS-a nalazi u Vojvodini i da bi bilo logično da sedišta novih preduzeća budu u toj pokrajini: "V ažno je da će 50 odsto sredstva od privizacije tog preduzeća ići u fondove za razvoj pokrajine, za otvaranje novih radnih mesta, a i 42 odsto poreza na dobit preduzeća pripada razvojnim fondovima Vojvodine, odnosno budžetu, pa se zadovoljavanju zdravstvene i potrebe socijalne sigurnosti Vojvođana, ukoliko se sedište nalazi u pokrajini"

Od 1. oktobra NIS će biti podeljen na akcionarsko društvo Naftna industrija Srbije, koje će da obuhvati nalazišta nafte, rafinerije i pumpe, čije sedište će biti u Novom Sadu. U tom gradu biće i sedište i Javnog preduzeća Srbijagas, dok će Javno preduzeće Transnafta biti u Pančevu.

Sijka Pištolova, urednika Internet sajta o energetici smatra da takava podela jeste ispravna, ali da može da otvori nove razmirice: "Očekujem razmirice na relaciji Novi Sad – Pančevo. Greši Bojan Pajtić ako misli da će se Pančevo zadovoljiti tako malim udelom u kolaču, već će tražiti da sedište AD NIS bude u tom gradu jer se tu nalazi najveća rafinerija, a i nalazišta nafte su u Banatu".

Tri novoosnovane kompanije preuzeća radnike, imovinu i obavze dosadašnjeg NIS. Tako će u AD NIS biti zaposleno oko 13.900 radnika, u Srbijagasu oko 1000, u Transnafti 24 radnika današnjeg NIS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: