Verica Barać: Afere umesto promena

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać kaže da još niko nije kažnjen zbog brojnih afera.

Izvor: B92

Utorak, 27.09.2005.

09:39

Default images

Gostujući u emisiji Poligraf na TV B92, Verica Barać je ocenila da je jedan od uzroka izbijanja "afere panciri" činjenica da je Vlada Srbije donela uredbu koja omogućava nabavke mimo uobičajene procedure. Verica Barća je podsetila da su stranke koje su sada na vlasti optuživale prethodnu Vladu da je opremu za policiju nabavljala preko privatnih preduzeća.

"Oni koji su na funkciji treba da te stvari pokrenu kroz institucije sistema i omoguće da institucije rade svoj posao, a kada vide da institucije ne rade, da promene zakone, da poboljšaju rad tih institucija. Ovako, sve se svodi na afere, koje služe nekoj drugoj svrsi jer ćemo sve to brzo zaboraviti, kao što je bilo s mnogim drugim slučajevima, a to će ostati nerešeno pitanje. Ako negde ima problema, to znači da u zakonu ili funkcionisanju institucija nešto nije dobro i onda ne treba praviti aferu", kaže ona.

Verica Barać kaže da se u "slučaju Knjaz Miloš" pokazalo da Vlada pre pribegava aferama nego što se trudi da problem zakonskim putem istera do kraja. "I pored brojnih nepravilnosti, još niko nije kažnjen zbog toga. Rekli su da je postojao pritisak, da su članovi Komisije za hartije od vrednosti radili pod pritiskom, pa je Vlada bukvalno naterala Komisiju da promeni odluku. Svi su i dalje članovi Komisije, ne znamo da je pokrenut bilo kakav postupak, pa ostaje loše uverenje da nam Komisija nije ni potrebna, koja je parlamentarni organ, a ni Parlament je nije zaštitio", kaže ona.

Verica Barać zaključuje da su pitanja javnih nabavki i kontrola policije i vojske vrlo važna pitanja jer su budžetska sredstva na taj način pod kontrolom i omogućena je civilna kontrola tih sektora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: