Đelić: Moguć argentinski scenario

Bivši ministar finansija Božidar Đelić kaže da je ekonomska situacija u Srbiji lošija nego pre dve godine.

Izvor: B92

Sreda, 08.06.2005.

11:14

Default images

Đelić je naveo da su priče domaćih ekonomista o "argentinskom scenariju" opravdane i nužne jer je Srbija visoko zadužena zemlja. "Stalno moramo da se pitamo da li ćemo za 10 ili 15 godina moći da otplatimo dugove. Argentina je doživela ekonomski debakl 2001. zato što nije slušala savete i upozorenja Međunarodnog monetarnog fonda, što bi se i Srbiji moglo desiti", kaže Đelić.

"Optužbe na račun MMF-a za krah u Argentini ne stoje jer ta zemlja, pored velikog spoljnog duga, nije imala dovoljnu fiskalnu disciplinu, a održavan je i nerealan nivo argentinske monete prema dolaru. Sve te simptome ima i srpska ekonomija, iako nisu izraženi kao u Argentini u vreme sloma. Ipak, naša ekonomija je u lošijem stanju nego pre par godina jer se spoljni dug i spoljnotrgovinski deficit stalno povećavaju. Zabrinjava i to što je i deficit tekućeg plaćanja u Srbiji sve veći, pa je prošle godine bio 15,5 odsto bruto društvenog proizvoda, za trećinu više od planiranog pre tri godine", dodao je Đelić.

Đelić ocenjuje da za ekonomiju Srbije ima nade ako bi situacija bila sanirana realnijom fiskalnom politikom okrenutom investicijama, povećanju investicija koje će uticati na povećanje izvoza i realnijom carinskom politikom.

Argentina je 2001. godine doživela ekonomski kolaps oličen u hiperinflaciji i opštem osiromašenju stanovništva, zbog čega je usledio juriš gladnih na prodavnice širom zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: