Orden razdora

Uručenje američkog ordena za zasluge Draže Mihajlovića njegovoj ćerki u srpskoj javnosti prošlo nezapaženo; u okruženju izazvalo oštra negodovanja.

Izvor: B92

Sreda, 11.05.2005.

13:33

Default images

Ipak, američki ambasador u Srbiji Crnoj Gori Majkl Polt objašnjava da je reč samo o činu zahvalnosti, dok istoričari smatraju da time političari ne treba da se bave. Orden zahvalnosti Draži Mihajloviću uručen je njegovoj ćerki u prostorijama američke ambasade u Beogradu i osim saopštenja te institucije, ostali detalji javnosti nisu poznati.

Tog dana je saopšteno da je Mihajlovićeva ćerka insistirala na diskreciji tog čina, pa je do sada jedino bilo moguće videti fotografije uručenja. Četnički vođa Dragoljub Mihajlović je odlikovan zbog spasavanja više od 500 avijatičara SAD 1944, čije su avione Nemci oborili iznad Srbije.

U emisiji “Kažiprst” Radija B92 ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji i Crnoj Gori Majkl Polt objasnio je da je jedini razlog za uručenje ordena zahvalnost američkog naroda za ono što je Mihajlović uradio u Drugom svetskom ratu. Polt je naveo da je jedina poruka tog čina da je, u vreme obeležavanja 60 godina od kraja Drugog svetskog rata, neophodno da nastavimo napred, ali da ne zaboravimo ono što se desilo u prošlosti: “Mi smo osetili da to poglavlje treba zatvoriti tako što ćemo odlikovati Mihailovića. Priznanje se zasniva na tome da su toliki Amerikanci spaseni. Nismo deo debate o tome šta se dešavalo u vreme rata, to je posao istoričara i pojedinaca, mi samo želimo da priznamo da je više od 500 naših građana spaseno, neki su i danas živi. Oni su želeli da pokažu zahvalnost za to”, rekao je Polt.

Delegacija ratnih veterana SAD 9. maja je kćerki Draže Mihailovića Gordani MIhailović uručila Orden za zasluge, kojim ga je 1948. odlikovao predsednik SAD Hari Truman. Ministarstvo Hrvatske za spoljne poslove i evropske integracije saopštilo je da žali zbog odlikovanja koje su SAD uručile naslednicima vođe četničkog pokreta u Drugom svetskom ratu. Istoričar Kosta Nikolić, viši stručni saradnik Istorijskog muzeja Jugoslavije, koji je poznat kao autor novog udžbenika istorije za srednje škole, kao i "Istorije Ravnogorskog pokreta" i "Ravnogorske čitanke", ocenjuje za B92 da je orden uručen baš sada jer je pogodan politički trenutak. Nikolić smatra i da dodeljivanje ordena treba tumačiti kao vraćanje u vremena kada su srpski i američki vojnici bili saveznici: "Naravno da treba da imamo u vidu službenu politiku i odnose SAD i SRJ i Srbije od 1991. godine, od raspada Jugoslavije, kada smo, za razliku od prethodnih  epoha, bili u frontu protiv Amerikanaca. I naravno, bombardovanje 1999. godine. Dakle, to su bili ti politički razlozi koji prosto nisu dozvoljavali da se obavi jedan ovakav čin, ma kakav on značaj ima."

Međutim, na uručenje Trumanovog odlikovanja porodici Draže Mihajlovića oštro su reagovali i Sarajevo i Zagreb. U Sarajevu je zbog toga održan protest, a Helsinški komitet za ljudska prava je uputio pismo ambasadoru SAD , što je za B92 potvrdio izvršni direktor Muhamed Džemidžić: "Mislimo da podizanje spomenika ljudima koji su osvedočeni sejači neprijateljstava i međunacionalne mržnje i osvedočeni zločinci iz nekih vremena Drugog svetskog rata ne mogu nikako doprineti onome čemu se teži nakon poslednjeg rata kojeg smo imali – izmirenju i toleranciji među ljudima."

Osim toga, Hrvatska je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova i evropskih integracija objavila da je "sa žaljenjem" primila vest o uručenju ordena, a predsednik Mesić to je ocenio kao veliku grešku. "Četnički pokret nije imao ulogu u borbi antihitlerovske koalicije, već je, suprotno tome, iskoristio ratno razdoblje za mnogobrojna zlodela protiv hrvatskog i drugih naroda ovog područja, a posebno protiv antifašističkih boraca", navelo je tada Ministarstvo.

Nikolić navodi i da se sa istorijske tačke ništa neobično nije dogodilo, odnosno da je sazrelo vreme da se i na taj način može govoriti o vođi četničkog pokreta.

Uručene spomenice Ravnogorskog pokreta

U Ministarstvu dijaspore uručene su spomenice Ravnogorskog pokreta pripadnicima Jugoslovenske vojske u otadžbini i njihovim naslednicima.

Odlikovanja je uručio predsednik Ravnogorskog pokreta Vučko Ignjatović, koji je jedan od nosilaca spomenice i sin komandanta požeškog četničkog odreda Vučka Ignjatovića.

Pomoćnik ministra za dijasporu Vukman Krivokuća je rekao da počasne spomenice  Ravnogorskog pokreta imaju za cilj da "zadovolje ljude koji žive u rasejanju, pošto nadležni republički organi još uvek nisu doneli adekvatno priznanje kojima bi oni, poput učesnika Narodnooslobodilačkog rata, mogli da ostvare svoja boračka prava". Krivokuća je ocenio da je time ispravljena šezdesetogodišnja nepravda prema pripadnicma Jugoslovenske vojske u otadžbini.

Ministar za dijasporu Vojislav Vukčević je na svečanosti rekao da su spomenice uručene u prostorijama ministarstva dijaspore s obzirom da je to mesto namenjeno za okupljanja sunarodnika iz dijaspore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: