"Za crkve samo pravoslavni neimari"

Crkvene opštine Eparhije raško-prizrenske traže da srpske crkve na Kosovu obnavljaju samo "pravoslavni neimari".

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 31.03.2005.

20:07

Default images

"Jedino tako će rušitelji ostati ono što jesu", ocenili su crkveno-narodni odbori u pismu patrijarhu Pavlu, povodom sporazuma o obnovi crkava i manastira, porušenih u prošlogodišnjem martovskom nasilju, koji je Srpska pravoslavna crkva potpisala s Vladom Kosova. Tome se protivi episkop raško-prizrenski Artemije, koji smatra da eparhija treba da odluči ko će koje crkve i kada obnavljati.

"Objasnite članovima Svetog Sinoda da srpski narod na Kosovu i Metohiji ne može ići u crkve obnovljene rukom njihovih rušitelja", piše u pismu patrijarhu koje je dostavljeno agenciji Beta.

Sporazumom sa vladom Kosova i međunarodnom zajednicom omogućeno je sklapanje sporazuma o početku obnove 30-ak pravoslavnih crkava i manastira uništenih u talasu nasilja pre godinu dana.

Tezu o tome da pravoslavne crkve i manastire mogu da obnavljaju samo pravoslavci, što se tada odnosilo na Hilandar, izneo je pre godinu dana i ministar kulture Dragan Kojadinović, što je izazvalo burne reakcije u javnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: