Pavković ne želi u Hag

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Nebojša Pavković saopštio je da se neće predati Haškom tribunalu.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.12.2004.

13:54

Default images

ideju Vlade Srbije o dobrovoljnoj predaji haških optuženika Tribunalu, odbacio je i bivši prvi čovek vojske, Nebojša Pavković. Naime, Pavković je u saopštenju između ostalog, izjavio da će se predati samo ako mu država predoči "jedan dokaz da je naredio izvršenje ili da je znao, a ništa nije preduzeo, da se zločin spreči ili da se zločinci privedu pravdi".

Dušan Petrović iz Demokratske stranke smatra da država, s obzirom na zakon o saradnji sa Hagom, ne bi trebalo da se previše obazire na ovakve Pavkovićeve stavove.

"Policija je dužna da postupi po nalogu suda. Pitanje izručenja nije pitanje dobre volje bilo koga, pa ni generala Pavkovića", rekao je Petrović, dodajući da se to posle ovog saopštenja mora uraditi što pre. On je postavio pitanje ministru unutrašnjih poslova zbog čega ne izvršava naloge suda i da li prima naređenja sa pozicija koje bi mogle da kontrolišu ministarstvo. "Da li u ovom slučaju postoji odgovornost vlade", upitao je Petrović.
 Pavković je, u svom saopštenju naveo i da bi pre njega pred Haškim tribunalom trebalo da se pojave predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović i ministar spoljnih poslova Vuk Drašković. "Marović je obilazio dubrovačko ratište i poznatom ratnohuškačkom parolom 'Idemo u rat za mir' pozivao i slao srpske i crnogorske vojnike u rat, a Drašković je formirao i upućivao na front partijsku paravojnu jedinicu", naveo je Pavković. Bivši komandant Treće armije Vojske Jugoslavije a sada lider stranke Narodni blok - Nebojša Pavković, optužen je pred Haškim tribunalom za zločine počinjene na Kosovu tokom 1999. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: