Hag nezadovoljan saradnjom sa SCG

Nesaradnja Beograda je najveća prepreka s kojom se Haški Tribunal suočava u završnoj fazi rada.

Izvor: B92

Sreda, 24.11.2004.

08:22

Default images

Kako je izjavila glavni tužilac Tribunala Karla del Ponte, u obraćanju Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, Vlada Srbije je odlučila da ignoriše svoje međunarodne obaveze i da nastavi da nipodaštava Tribunal.

Ona je podsetila na izjave premijera Srbije Vojislava Koštunice da neće hapsiti haške optuženike, već da će pokušati da ih ubedi da se predaju, i prokomentarisala da takva politika nije dala nikakve rezultate. Karla del Ponte je podsetila da više od 12 optuženika slobodno živi u Srbiji, a da Tribunal ne može da završi rad dok pred njim ne bude suđeno Karadžiću, Mladiću, Gotovini, srpskim generalima i optuženima za masovno ubistvo u Srebrenici, koji su još u bekstvu, prenosi novinar B92 Ljubica Gojgić.

Karla del Ponte je izjavila da izvestan pomak u saradnji sa sudom postoji na nivou Srbije i Crne Gore, gde je, zahvaljujući efikasnosti Nacionalnog saveta, Tužilaštvo dobilo pristup svedocima i nekim dokumentima.

Govoreći o najavljenom prebacivanju slučajeva iz Haga na domaća pravosuđa, Karla del Ponte kaže da se plaši da u Srbiji neće moći da budu organizovana suđenja zbog postojanja mreže koja podržava optuženike i koja bi mogla da utiče na sudski proces ili uznemirava svedoke, sudije i tužioce.

Karla del Ponte je najavila da će do 31. decembra biti završeno preostalih šest istraga Tužilaštva i da će biti podignute nove optužnice.

Savetu bezbednosti u utorak se obratio i predsednik Tribunala Teodor Meron. I on je izjavio da je zabrinut zbog nesaradnje SCG, naročito zbog odbijanja hapšenja. Meron je rekao da Okružni sud u Beogradu, Odeljenje za ratne zločine, razvija sposobnost za suđenja i da Tribunal, na predlog Tužilaštva, razmatra mogućnost da mu ustupi jedan haški predmet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: