Pravnici o presudi "Makinoj grupi"

Posle oslobađajuće presude takozvanoj Makinoj grupi, stručna javnost smatra da je rano davati bilo kakvu ocenu.

Izvor: B92

Petak, 19.11.2004.

08:35

Default images

Portparol Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu Maja Kovačević rekla je u emisiji "Javna tajna" TV B92 da, kakve god reakcije javnosti bile, sudije ne smeju da se obaziru na to.

"Takva suđenja uvek su praćena komentarima. Međutim, ja moram da vam kažem da su sudije profesionalci i dužni su da se tako ponašaju, odnosno da ne mogu na to da se obaziru. Ono čime se oni isključivo rukovode su dokazi koje analiziraju i imaju pravo na svoje slobodno sudijsko uverenje", rekla je Maja Kovačević.  

Advokat Vladimir Vukčević ocenjuje da svaka oslobađajuća presuda predstavlja svetao trenutak u pravosuđu. "Ja se apsolutno divim Sudskom veću koje je, uprkos burnom početku i uslovima koji su dosta bili 'uspaljeni', smoglo snage da postupi ovako kako je postupilo, ne samo zbog načela 'bolje tri krivca na slobodi, nego jedan nevin u zatvoru'. Zbog čega je to neuspeh pravosuđa i nešto što treba kritikovati, ako kvalifikovano, pošteno i besprekorno, Sudsko veće nađe da ponuđeni dokazi nisu dovoljni da dokažu nečiju krivicu", kaže on.

Član Društva sudija Srbije Omer Hadžiomerović kaže da je postupak još u toku jer je doneta samo prvostepena presuda. "Vrlo često se sudske presude, i uopšte postupanje suda, procenjuje s obzirom na neka očekivanja koja ima javnost ili koja ima svako od nas. Ali, javnost, ili svako od nas, svoja očekivanja o sudskom postupku temelji na podacima kojima raspolaže, a koja, uglavnom, dobija putem medija ili izjava političara, što nije redak slučaj. Vrlo je opasno ako sudsku odluku i kvalitet postupka ocenjujete s obzirom na predubeđenje koje ste stvorili", kaže on.

Kriminolog Bogoljub Milosavljević ocenio je za B92 da je oslobadajuća presuda pokazala da je policija odradila svoj posao najbolje što je mogla, ali da to nije bilo dovoljno za osuđujuću presudu: “Može se govoriti o tome da li je to policija uradila kvalitetno ili nije. Po svemu sudeći, očigledno da to nije urađeno na jedan kvalitetan i pravi način”, kaže Milosavljević.

Kao jedan od glavnih dokaza, tokom postupka su navođeni prisluškivani razgovori pripadnika "Makine grupe". Međutim, Milosavljević smatra da to nije bilo dovoljno. “To nikada nije ili dovoljno da samo po sebi bude dokaz u krivičnom postupku. To uvek mora biti podržano ili nekim drugim dokazima, ili mora biti potkrepljeno na neki drugi adekvatan način. U ovom slučaju je to bio, očigledno, veliki problem”, kaže on.

Članovi "Makine grupe" osuđeni su zbog nelegalnog posedovanja veće količine oružja. Nikola Maljković, koji je bio optužen da je ubio policijskog generala Boška Buhu, osuđen na tri i po godine zatvora, njegov saradnik Dragan Ilić na četiri, a Vladimir Jakšić i Dragan Alijević na godinu dana.

Buha je ubijen 10. juna 2002. u Beogradu. Svi optuženi tokom procesa tvrdili su da im je optužba za to ubistvo nameštena i da su za njega odgovorni članovi “Zemunskog klana”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: