Kampanja protiv istopolnih brakova

Izvor: B92

Četvrtak, 15.07.2004.

18:21

Default images

Opštinski odbor pokreta "Obraz" iz Zrenjanina pokrenuo je kampanju koja je usmerena protiv promocije brakova osoba istog pola u Srbiji.

Reč je o kampanji pod nazivom „Bolje sprečiti nego lečiti“. „Obraz još jednom ukazuje da je pojava i delovanje organizacija, koje štite prava homoseksualaca i drugih neblagoslovenih bića, krajnji pokazatelj šta nam nudi Evropa, novi svetski poredak i Soroševo otvoreno građansko društvo,“ stoji u saopštenju funkcionera Obraza iz Zrenjanina Vitomira Maleševa.

Položaj seksualnih manjina u Srbiji još nije zakonski regulisan, a nije donet ni antidiskriminacioni zakon koji bi zabranio diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije. U svetu postoji samo nekoliko zemalja koje priznaju sklapanje braka između osoba istog pola, međutim veliki je broj država, među kojima i Hrvatska, u kojima postoji registrovano partnerstvo, odnosno priznanje vanbračne zajednice između osoba istog pola.

Vlada Milošević, aktivista organizacije za promociju gej prava “Gejten“, kaže za B92 da u Srbiji velike političke partije nisu spremne da u svoju programsku orijentaciju svrstaju borbu za jednaka prava seksualnih manjina. “Za sada postoje možda dve političke stranke koje imaju sluha za gej i lezbejska prava. Jedna je svakako Socijaldemokratska unija, odnosno njen podmladak Socijaldemokratska omladina, koja je zvanično u svoj program uvrstila borbu za gej i lezbejska prava. Čini mi se da je i Građanski savez Srbije imao sluha za tako nešto. Međutim, osim ove dve stranke, nijedna partija u Srbiji u ovom trenutku nije spremna da stane iza gej zajednice“, kaže Milošević.

Atila Kovač, urednik gej magazina “Dečko“, kaže da se u Srbiji jedino od manjih stranaka socijaldemokratske orijentacije može očekivati da se izjasne povodom zaštite prava seksualnih manjina, ali da velike parlamentarne partije uglavnom ne žele da se izjašnjavaju. “Ni G17 Plus ni Demokratska stranka ni neke druge stranke nisu htele ništa da kažu. Pitali smo i SPS i DHSS i SPO i mnoge druge stranke. Od ovih smo dobili odgovor, drugi su ćutali, što je u ovoj zemlji još uvek običaj – ili će govoriti nešto negativno, a pogotovo ako je reč o gej pravima, prosto ne žele ništa da kažu. Apsolutno ništa pozitivno, pre će nešto negativno reći i to nezvanično“, kaže Kovač.

Evo kako iz Otačastvenog pokreta "Obraz" upozoravaju da će se suprotstaviti svakom pokušaju gej populacije da promoviše svoja prava. “Homoseksualci vrlo dobro znaju da je parada i njihovo nastrano ponašanje, koje javno najavljuju, ustvari skup visokog rizika.“

Novinar magazina “Vreme“ Teofil Pančić kaže za B92 da velike političke stranke, čak i one koje se smatraju demokratskim, liberalnim i građanskim, u principu izbegavaju da se bave stvarima kao što su gej i lezbejska prava, ili se s druge stane time bave, kako kaže, čisto frazeološki. “Mislim da je to zato što su te stranke suštinski uplašene da se malo direktnije sukobe sa tim nekakvim patrijarhalnim kulturnim obrascem, koji kod nas ne dovodi u pitanje ni centar ni levica ni desnica ni iko živ ko ima neku poltičku težinu, i to je taj veliki problem. Ljudi se boje da će izgubiti glasove, da će doći na zao glas, ako kažu neke elementarne stvari kao što je to da svaki čovek ima pravo slobodnog izbora, kako u političkom i verskom smislu, tako i u smislu životnog stila, pa i u smislu seksualnog opredeljenja“, kaže Pančić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: