Usaglašen Ustav Evropske unije

Izvor: B92

Subota, 19.06.2004.

10:23

Default images

Šefovi država i vlada zemalja EU postigli su u petak uveče nagodbu o usvajanju Ustava.

Na taj način, prvi put u istoriji, 25 ujedinjenih zemalja i 450 miliona stanovnika starog kontinenta dobijaju svoj osnovni zakon. Ustavom je utvrđen novi, efikasniji način donošenja odluka, a ustanovljena je i funkcija ministra inostranih poslova Unije i predsednika Evropskog saveta, u kojem su šefovi država i vlada Unije.

Najveći spor oko usvajanja ustava ticao se načina odlučivanja i tu je, konačno, prihvaćena kompromisna formula predsedavajućeg - Irske, da su odluke pravosnažne ako za njih glasa 55 odsto zemalja Unije, najmanje njih 15, kao i da to predstavlja 65 odsto stanovništva evropske dvadesetpetorice.

Kako za B92 javlja dopisnik Dušan Gajić, dogovor koji je postignut može se označiti kao istorijski, mada, da bi on stupio na snagu, predstoje mnogi koraci. Lideri su konačno postigli kompromis oko različitih spornih pitanja, oko načina odlučivanja unutar Evropske unije, tako da sad postoji sistem koji se zove sistem duple većine. Uvedene su dve  nove funkcije – funkcija ministra spoljnih poslova, kao i funkcija predsednika Evropskog saveta i brojne druge novine.

Ovaj proces je počeo pre dve i po godine. Najpre je formirano specijalno telo - Evropska konvencija, kojim je predsedavao bivši francuski predsednik Valeri Žiskar Desten. Nakon što je Evropska konvencija sačinila nacrt ustava, on je ponuđen predstavnicima država, a proces je neuspešno završen tokom italijanskog predsedavanja Evropskom unijom. Sada je, zahvaljujući veštini irskog premijera Bertija Aherna, ovaj proces uspešno okončan.

Evropski lideri, međutim, nisu uspeli da se nagode oko izbora novog predsednika Evropske komisije, pre svega zbog toga što Francuska i Nemačka ne odustaju od podrške belgijskom premijeru Giju Verhofstatu, dok Velika Britanija predlaže na tu funkciju evropskog komesara, Britanca Krisa Patena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: