Sreda, 25.06.2014.

00:59

Advokati dobili ponudu Ministarstva

Ministarstvo finansija ponudilo je advokatima, koji su od danas u štrajku, promenu povećenja poreza za 41% umesto prethodnog duplog ili troduplog povećanja.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

Avokati u Srbiji stupili su u trodnevni štrajk u znak nezadovoljstva zbog povećanja poreskih obaveza za paušalno plaćanje dažbina. To znači da se neće održavati suđenja, istrage, saslušanja u policiji ili tužilaštvu u slučajevima gde je po zakonu neophodno prisustvo branioca.

Advokati takođe neće zastupati stranke ni pred drugim organima, čak ni u hitnim predmetima.

Predstavnici advokatskih komora boravili su danas u Ministarstvu finansija gde im je, kako je rekao Slobodan Šoškić predsednik Advokatske komore Beograd, ponuđeno da im se poreske dažbine povećju za 41 odsto umesto za duplo ili čak troduplo, što je prvobitno predviđeno u nekim slučajevima.

Na potezu su sada upravni odbori advokatskih komora koje bi trebalo da se izjasne o tom predlogu Ministarstva. Ono što, međutim, ostaje nejasno je da li se ponuda koja je danas izneta predstavnicima advokata odnosi i na ostale delatnosti na koje se pomenuta odluka o drastičnom povećanju poreza odnosi i zbog koje su mnogi privatnici već zatvorili svoje firme.

Podsetimo, beogradski advokati su rad obustavili još prošle srede, a na skupštini Advokatske komore Srbije odlučeno je da od danas do 27. juna u štrajk stupe advokati iz cele zemlje.

Do obustave rada je došlo jer su advokati nezadovoljni višestrukim povećanjem poreskih obaveza i traže od Ministarstva finansija da stavi van snage nova poreska rešenja koja se odnose na advokaturu i paušalno plaćanje poreza.

Protest se, kako navode u AKS, osim zbog povećanja poreskih obaveza za paušalno plaćanje dažbina, organizuje i zbog sužavanja polja delatnosti advokature zbog donošenja raznih zakonskih propisa kojima se brojni poslovi oduzimaju iz nadležnosti advokature i poveravaju beležnicima, medijatorima...

Advokati protestuju i zbog načina utvrđivanja poreskih obaveza na osnovu "neadekvatnih i nedovoljno određenih kriterijuma", višegodišnjeg neplaćanja obaveza države prema advokatima i izbegavanja da to pitanje sistemski reši, neadekvatnog tretmana advokata prilikom obavljanja njihovih poslova od strane sudova, tužilaštava, policije i organa uprave, kao i neefikasnog postupanja organa krivičnog gonjenja u slučajevima napada na advokate.

Obustavom rada obuhvaćeni su svi postupci pred svim sudovima i drugim organima, uključujući i pritvorske predmete, kao i postupke po privremenim merama.

Jedini izuzetak predstavljaju predmeti u kojima rok za izjavljivanje pravnog leka (žalbe) ističe u toku trajanja obustave rada.

Ministarstvo finansija koje je donelo spornu Uredbu, kojom je povećano paušalno oporezivanje advokata, smatra da je protest advokata neosnovan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

224 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: