Subota, 24.11.2012.

16:36

Ko će biti četvrti predsednik DS-a

Najveća opoziciona stranka, DS, dobiće sutra novo rukovodstvo. Posle Mićunovića, Đinđića i Tadića, očekuje se da stranku povede Dragan Đilas.

Izvor: B92

Default images

Demokratska stranka jedna je od retkih partija koja je uvek imala ozbiljno nadmetanje za prvog čoveka. Stranka sutra bira četvrtog predsednika od 1990. godine.

Demokratska stranka prvi put je birala predsednika u februaru 1990. godine. Dilema Dragoljub Mićunović ili Kosta Čavoški, razrešena je pobedom Dragoljuba Mićunovića. U jesen 1993. za nosioca izborne kampanje DS bira Zorana Đinđića, što je kasnije uslovilo i promenu predsednika stranke. Na vanednoj skupštini u januaru 94. Mićunović podnosi ostavku, a predsednik postaje Zoran Đinđić.

"U to vreme nije bilo tako burnih kampanja, ja nisam vodio kampanju. Nisam učestovao u kampanji, moj protivkandidat malo jeste, ali sam uprkos tome pobedio sa četiri petine tadašnih glasova. Tako da to ne mora uvek da ostavi određen utisaka", rekao je Dragoljub Mićunović.

Najneizvesniji izbori u DS održani su u februaru 2000. godine. Zoran Đinđić pobedio je tadašnjeg potpredsednika stranke Slobodana Vuksanović sa malom razlikom.

"U to vreme je stranka bila popularnija od lidera, od Dindića. Mnogi u stranci su tada mislili da je Đindić smetnja daljem napretku stranke. I otuda ta tesna pobeda Đinđića, koji je tada razmišljao da se povuče sa mesta predsednika stranke i iz politike. To stvarno jesu bili najdramatičniji izbori, čekali su se rezulati do poslednjeg trentuka", kaže Dragan Bujošević, glavni i odgovorni urednik "Politike".

Ubistvo premijera Zorana Đinđića u martu 2003 dovelo je demokrate u težak položaj.

Zoran Živković preuzima i stranku i Vladu Srbije. Ipak DS za nosioca liste na izborima u decembru stavlja Boris Tadić, koji na izbornoj skupštini stranke u februraru 2004. pobeđuje Zoran Živkovića.

"Tadić je ostvario rezultat koji je i za stranku bio neočekivan i za sve druge aktere, jer su svi mislili da je ta haranga kroz koju je prošla Demokratska stranka u tabloidnim medijima, koji su na neki način i pripremili Đinđićevo ubistvo i da stranka čak možda neće preći cenzus", rekao je Bujošević.

Nakon gubitika ovogodišnjih izbora, liderska pozicija Boris Tadić dovedna je pitanje. Izazivač je njegov zamenik Dragan Đilas. Posle nekoliko nedelja oštre kampanje, Tadić se povlači iz trke za predsedničko mesto.

"Osluškujući mnjenje ogromnog broja članova stranke i naših birača, ne bi trebalo praviti takve konfrontacije koje bi mogle da dovedu do podele u stranci. U tom pogledu, svi kandidati su pokazali zrelost", dodao je Mićunović.

I na ovoj skupštini DS će imati dva kandidata za predsednika. Osim Dragan Đilasa, kandidate je i Branimir Kuzmanović, predsednik opštine Vračar. Ipak, brojke govore da će od ponedeljka novo poglavlje DS otvoriti Dragan Đilas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

22 h

Podeli: