Četvrtak, 21.04.2016.

07:59

Komandosi u borbi protiv bandi - 1.000 na 70.000

Vlada El Salvadora poslala je na teren teško naoružane specijalne snage za borbu protiv bandi u ruralnim delovima zemlje, prenosi BBC.

Izvor: B92

Komandosi u borbi protiv bandi - 1.000 na 70.000
Foto: Beta, AP

Oko 1.000 pripadnika specijalnih snaga opremljeno je helikopterima, blindiranim automobilima i jurišnim naoružanjem.

Zvaničnici kažu da su meta komandosa vođe bandi, a procenjuje se da u El Salvadoru ima oko 70.000 članova bandi. El Salvador je zemlja sa jednom od najvećih stopa ubistava u svetu uglavnom zbog ratova bandi.

"Došao je trenutak da zaustavimo rast nasilja koji se pojavio u proteklih nekoliko godina i koji je stvorio toliko krvi i žrtava“, rekao je potpredsednik zemlje Oskar Ortiz na ceremoniji predstavljanja snaga.

Osim toga, rekao je da će ih napasti i na selu i u gradovima, kao i da će ljudska prava biti poštovana.

BBC piše da je prošlog meseca vlada pokrenula kampanju protiv vođa bandi. Inače, mnogi među njima svoje „poslove“ vode iz zatvora.

Predsednik Salvadora Sančez Ceren je tako proglasio vanredno stanje u sedam zatvora i 299 članova bandi prebačeno je u druge zatvore.

Takođe, 71-godišnji bivši gerila komandant je Kongresu prezentovao zakon za izolovanje mafijaških bosova limitiranjem njihovog kretanja i porodičnih poseta, kao i blokiranje signala mobilnih telefona iz njihovih ćelija.

To je dovelo do ponude bandi za pregovore koju je predsednik odbio. Inače, njega su neki njegovi levičarski saveznici kritikovali da problem bandi želi da reši surovim metodama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

22 h

Podeli: