Subota, 19.06.2010.

15:24

Mešihat traži naknadu od “Blica”

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji osudio je fotomontažu muftije Muamera Zukorlića u pravoslavnoj svešteničkoj odori, objavljenu u listu “Blic”.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Mešihat je zatražio izvinjenje uredništva “Blica” uz "simboličnu nadoknadu" od sto miliona evra.

"Od uredništva i vlasnika lista Blic tražimo izvinjenje uz simboličnu nadoknadu od sto miliona evra, u protivnom će se suočiti sa krivičnom prijavom i parničnim postupkom pred nadležnim sudom”, navodi se u saopštenju Mešihata.

U saopštenju se dodaje da će Mešihat u tom slučaju “pozvati sve građane, a posebno muslimane na bojkot distribucije i kupovine lista ‘Blic’".

Mešihat navodi da je takvim činom naneta uvreda muslimanima i Islamskoj zajednici i da se javnosti šalje poruka o pokrštavanju muslimana, pri čemu nije pošteđen ni najviši verski autoritet.

"Vređajući najdublja verska osećanja muslimana i ne prezajući od skrnavljenja i samih verskih simbola, muslimanima se šalje poruka da njihove duhovne vrednosti ne uživaju zaštitu zakona i sistema države", ističe Mešihat IZ u Srbiji.

Mešihat od tužilaštva traži hitno pokretanja postupka krivične odgovornosti glavnog i odgvornog urednika lista “Blic”, a u suprotnom, kako se navodi, to ponašanje će smatrati politikom zvanične vlasti.

Izvinjenje “Blica”

Glavni i odgovorni urednik lista "Blic" Veselin Simonović izvinio se građanima muslimanske veroispovesti i Islamskoj zajednici u Srbiji zbog objavljivanja fotomontaže sa muftijom Zukorlićem.

Simonović je u izjavi Tanjugu rekao da se izvinjava svima onima koji su shvatili kao uvredu objavljivanje te fotomontaže na stranicama humora u današnjem izdanju "Blica".

Glavni i odgovorni urednik "Blica" je napomenuo da namera tog lista i uredništva nije bila vređanje, a najmanje ne vređanje građana drugih veroispovesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: