Petak, 17.03.2017.

16:08

Šta će biti s dijalogom u Briselu?

Prisvajanje srpske imovine na Kosovu Vlada Srbije proglasila je pravno ništavnim. Poslednji događaji ponovo unose buru u već krhke odnose Prištine i Beograda.

Izvor: B92

Šta će biti s dijalogom u Briselu?
Foto: Tanjug, arhiva

Dijaloga u Briselu nema, a B92 proverava pominje li iko sastanke dve strane u sedištu Unije.

Posle dva februarska dijaloga u razmaku od samo sedam dana i to na najvišem nivou, u Briselu kao da su zaboravili na susrete srpske i prištinske strane.

"U Evropskoj komisiji kažu da su kontakti u toku, ali da nemaju plan za održavanje novog dijaloga. Izbori uslovljavaju da se dijalog može odvijati samo na tehničkom nivou ali nema ni njega. Ali i te kako ima o čemu da se priča", kaže dopisnica B92 iz Brisela Marina Maksimović.

Srpska strana bila je zainteresovana za priču o imovini. Kosovska je to odbijala, da bi 1. marta svu imovinu Srbije upisala na svoje ime. Odluku vlasti u Prištini srpska vlada proglasila je pravno ništavnom.

"Ne možete da kažete - sve je to naše, ili da uzmete i kažete - ovo je naše. Pravo svojine je najzaštićenije pravo na svetu i vi ste rešili da je to vaše. Ne može", rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Zašto Kosovo prisvaja srpsku imovinu kao kosovsku i zašto usvaja rezoluciju o prekidu dijaloga sa Srbijom? Zbog mogućih vanrednih parlamentarnih izbora u maju, kaže ministar za zajednice i povratak u vladi Kosova. Dalibor Jevtić smatra da prekid dijaloga nikome ne odgovara.

"On može doprineti pogoršanju odnosa između Srba i Albanaca i mi smo dobili uveravnja iz OEBSA da će do dijaloga doći, ali mi nemamo stav EU", naveo je ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić..

Poznavaoci prilika podsećaju i da bi Srbija početkom leta trebalo da otvori nova poglavlja u pregovorima za članstvo u EU, za šta joj je potreban nastavak dijaloga sa Prištinom. Prištini je svejedno, jer sada ne može da napreduje ka članstvu u Uniji, sem da se nada viznoj liberalizaciji, za šta joj dijalog sa Beogradom nije neophodan. Na potezu je Brisel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: