Sreda, 14.03.2012.

13:28

Mišiću definitivno pet i po godina

Vrhovni kasacioni sud potvrdio pravnosnažnu presudu kojom je Uroš Mišić osuđen na pet i po godina zbog napada na policajca tokom utakmice Crvena zvezda- Hajduk.

Izvor: Tanjug

Default images

Današnjim potvrđivanjem presude odbijen je vanredni pravni lek - zahtev za zaštitu zakonitosti, koji je podneo tužilac žaleći se na pravnosnažne presude Apelacionog suda u Beogradu, koji je mIšiću smanjio kaznu sa 10 na pet i po godina zatvora.

Apelacioni sud je Mišiću smanjio kaznu, pošto je utvrdio da Mišić nije s umišljajem pokušao da ubije policajca Nebojšu Trajkovića tokom utakmice Crvena zvezda - Hajduk iz Kule, 2. decembra 2007. gurajući mu upaljenu baklju u usta, kako je to tvrdilo tužilaštvo od početka procesa, "već da napadne službeno lice u obavljanju poslova javnog reda i mira".

U svom obrazloženju, najviši sud u zemlji između ostalog navodi da je Apelacioni sud u obrazloženju presude određeno i potpuno ukazao na osnovu kojih dokaza je utvrdio način na koji je povređen Trajković, vreme trajanja napada, da Mišić nije pokušao da mu ugura baklju u usta, kao i o svim ostalim bitnim činjenicama od značaja za postojanje krivičnog dela i krivice okrivljenog.

Tokom drugostepenog postupka, na bazi medicinskog veštačenja i veštačenja koje je obavio veštak pirotehničke struke, Apelacioni sud je utvrdio da Mišić gorući deo upaljene baklje nije pokušao da ugura Trajkoviću u usta, kako je tvrdilo tužilaštvo u optužnici i da je napad trajao dve sekunde.

Utvrđeno je i da opekotina nije bila neposredno u predelu usana, već na leđima i levoj strani lica, koja zahvata i kosmati deo.

Mišić je dva puta osuđivan na 10 godina zatvora pred Višim sudom. Prva presuda je ukinuta, a druga preinačena pravosnažnom odlukom Apelacinog suda, a sad u Kasacionog i više se ne može pobijati.

On je u više navrata tokom trogodišnjeg procesa izrazio kajanje zbog svog ponašanja prema Trajkoviću, koji tvrdi da mu psihiško i fizičko zdravlje pogoršano posle napada.

Tokom višegodišnjeg procesa ovaj postupak je izazivao veliku pažnju javnosti, a navijači "Crvene zvezde" su grafitima po gradu i transparentima na stadionu tražili "Pravdu za Uroša".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: