Utorak, 11.04.2006.

16:39

Koštunica u poseti Francuskoj

Premijer Vojislav Koštunica sastao se u Parizu sa predsednikom Francuske Žakom Širakom i šefom diplomatije Filipom Dust-Blazijem.

Izvor: B92, Beta

Default images

Koštunica je nakon sastanka sa Širakom kazao da je SCG vrlo blizu ispunjenja svojih obaveza prema Haškom tribunalu: "Mi ćemo učiniti sve da se ta saradnja privede kraju i u ovom trenutku to je najveći interes Srbije", rekao je Koštunica novinarima. "Mi smo sve bliže i bliže, vrlo smo blizu ispunjenju te obaveze koja će zaista omogućiti da se naš put ka EU ubrza", rekao je on.

Koštunica je novinarima preneo da je sa Širakom o saradnji sa Haškim tribunalom razgovarao kratko, "u nekoliko reči", jer je francuski predsednik, kako je dodao, "znajući mene i Srbiju... potpuno uveren da je Vlada Srbije preuzela taj zadatak i da će ispuniti obaveze".

Koštunica je rekao da je sa Širakom najviše razgovarao o budućem statusu Kosova i pregovorima o decentralizaciji u Beču i najavio da će Vlada i institucije Srbije "uskoro izneti detalje o svom stavu o budućem statusu Kosova". Premijer Srbije je predsedniku Francuske preneo i ocenu da su dosadašnji pregovori u Beču bili "bez preteranog uspeha", i ponovio stavove Beograda da rešenje za Kosovo ne sme biti nametnuto, već rezultat kompromisa.

Koštunica se sastao i sa šefom francuske diplomatije Filipom Dust-Blazijem, a za poslepodne su previđeni razgovori sa predsednikom francuske Nacionalne skupštine Žan-Lujem Debreom i predstavnicima Senata - predsednicom Društva prijateljstva Francuske i SCG Monik Papon i predsednikom Komisije za međunarodne odnose Seržom Vensonom.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica završio je večeras posetu Parizu sastankom sa predstavnicima dijaspore SCG u Francuskoj.

Francuska: Srbija važna za stabilnost celog regiona

U razgovoru s Koštunicom, predsednik Francuske Žak Širak podvukao je da veliku važnost pridaje vekovnom prijateljstvu između Francuske i Srbije, za koje se nada da će moći da se razvija u evropskom okviru, ističe se u saopštenju francuske strane nakon razgovora. 

Predsednik Francuske podsetio je da Francuska prilazi pitanju Balkana u okviru evropske perspektive - perspektive mira i demokratije za ceo kontinent. U tom smislu, podsetio je Širak, Srbija je stub Balkana i konsolidovanje demokratske Srbije značajno je  za stabilnost celog regiona.

Između ostalog, Širak je istakao važnost pune saradnje Srbije sa Međunarodnim sudom za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju, posebno po pitanju hapšenja i izručenja generala Mladića.

Razgovor se odnosio i na Kosovo i pregovore koji su vezani za njegov konačni status. Predsednik Francuske je želeo da čuje i razmotri sa puno pažnje stanovište koje je izrazio Kostunica. On je istakao da Francuska u punoj meri podržava, naročito u okviru
Kontakt grupe, napore specijalnog izaslanika generalnog sekretara OUN Martija Ahtisarija.

Janković zadovoljan posetom

Savetnik premijera Srbije za spoljnu politiku Vladeta Janković rekao je agenciji Beta da je zadovoljan posetom koju su, kako je rekao, "obeležili konkretni razgovori".

Janković je naglasio da pitanje saradnje sa Hagom nije bilo glavna tema jer su, kako je rekao, francuski zvaničnici smatrali da se podrazumeva da će vlasti SCG ispuniti svoje međunarodne obaveze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: