Kako se boriti protiv huligana

Tuče, lomljenje stolica i baklje, viđeni na poslednjem fudbalskom derbiju, ni ranije nisu bili retkost u Srbiji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.04.2015.

20:30

Default images
Foto: Starsportphoto

I dok Fudbalski savez saopštava da je nemoćan, poznavaoci prilika u domaćem fudbalu za nerede okrivljuju uprave klubova i nedosledno sprovođenje zakona.

Koga više interesuje fudbal u Srbiji? Zbog čega buiste išli na utakmicu, ako tamo možete da nastradate?

Posle nemilih scena na poslednjem derbiju u FSS kažu da se stiče utisak da nismo u mogućnosti da organizujemo nijednu težu i značajniju utakmicu. Priznaju da problem sami ne mogu da reše.

"Cilj i obaveza moraju da budu individualizacija krivaca. Ko je kriv, zbog čega je kriv i koja je kazna za takvo ponašanje. Obeležavanje krivaca i njihovo kažnjavanje u smeru eliminacije ostalih moraju da budu naš zajednički metod. Nažalost, fudbalske kazne propisane pravilnicima UEFA i FIFA, a primenjene u okviru FSS, kažnjavaće klubove i u krajnjoj meri igrače, a ne uzročnike problema", navode iz FSS-a.

Direktor Jelen superlige Vladimir Božović kaže da postoje mehanizmi da se spreči divljanje huligana na stadionima, ali smatra da zbog toga ne treba kažnjavati klubove, jer zbog ovakvih scena trpe svi koji vole fudbal.

"Postoji mogućnost i postoji način da se to reši. Policija je dala do znanja kada je krenula da uspostavi red na tribinama kako lako to uradi. Mislim da moraju svi tako da reaguju, jer dočekaćemo neku situaciju da jednostavno nećemo moći da sprečimo veću tragediju i veću nesreću od ove koja je bila i da budu povređeni ljudi koji to ničim nisu zaslužili", kaže Božović.

Ipak, treba utvrditi ko je odgovoran za unošenje pirotehnike na stadione, jer je javna tajna da huliganima to uglavnom omoguće upravo članovi uprava klubova.

I profesor prava Bogoljub Milosavljević saglasan je s tim i dodaje da su čak i države koje imaju lošiji zakon o kažnjavanju huligana izašle na kraj s tim problemom.

"Potrebno je samo zakon primeniti i sprovoditi. Mislim i da imamo i policiju koja je u stanju da u ovom slučaju to i radi, samo je treba pustiti da radi svoj posao. Klubove treba privatizovati kao i svuda što to mora da se uradi, treba ih odvojiti od sfere politike, a posao policije je da onemogući da navijačke grupe i neki navijači samozvani budu povezani sa kriminalom , treba jedna dekriminalizacija i sporta i navijačkih grupa", kaže Milosavljević.

Iz Vlade poručuju da će izgrednici biti kažnjeni, ali i najavljuju da će u narednih godinu dana biti pokrenuta privatizacija klubova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: