Novosađani u šetnji protiv fašizma

Antifašistička protestna šetnja, zbog eskalacije ekstremizma i fašizma, i napda na lokale čiji su vlasnici Albanci, organizovana je danas u Novom Sadu.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.10.2014.

09:34

Default images

Organizovale su je nevladine organizacije i građani Novog Sada, danas, kada se obeležava i 70 godina od oslobođenja Novog Sada od fašizma.

"Ne diraj mi komšiju“, "Stop fašizmu“ samo su neki od natpisa koje je nosilo nekoliko stotina Novosađana koji su danas, iz protesta, prošetali novosadskim ulicama.
Tanjug
Pre šetnja, sa terase NDNV, okupljenima su se obratila organizatori, ali i novinar Teofil Pančić. On je poručio da bi voleo da ovom okupljanju nema povoda, ali kada je već tako da onda bar, kako je rekao, imamo vlast za koju znamo da će da uradi ono što je njena dužnost. Pančić kaže da ne veruje ulickanom antifašizmu aktuelne vlasti, koji nije potkrepljen sopstvenom biografijom.

Organizatori su podsetili na brojne antifašističke i ekstremističke napade iz prethodnog perioda. Fašizam se, kako su rekli, oseti i u svakoj priči o azilantima, pred svaki 11. Jul, a u poslednje vreme bio je prosipan i po stranicama novina, iz glava političara, a onda se prelio na lokale naših komšija.
Tanjug
"Zato ja danas nosim majicu ne dirajte nam komšije i to je moja osnovna poruka sa ovog skupa. ...“, poručuje Željko Stanetić iz Vojvođanskog građanskog centra.

Novosađani kažu da je ovo jedini način da se izbore protiv fašizma.

Nakon šetnje, organizatori su položili cveće i zapalili sveće na Spomeniku žrtvama racije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: