Izgubili fotelje, zadržali pasoše

Diplomatske isprave ima 58 bivših funkcionera, koji po posle prestanka obavljanja državnih funkcija nisu vratili diplomatske pasoše, pišu “Večernje novosti“.

Izvor: B92

Utorak, 21.10.2014.

00:14

Default images

Prema podacima koje su “Novosti“ dobile iz Ministarstva spoljnih poslova u toku je proces povratka diplomatskih i službenih putnih isprava od ovih osoba, ali nisu hteli da otkrivaju ko se sve nalazi na listi “zaboravnih“, uz objašnjenje da te podatke mogu davati isključivo državnim organima pod određenim uslovima.

Prema podacima od pre dva meseca, MSP je “dužio“ 86 bivših funkcionera, a po nekim informacijama, na listi su bili Nada Kolundžija, Jelena Trivan, Srđan Miković, Nenad Konstantinović, Momčilo Duvnjak, Nemanja Šarović, Dušan Marić, Miloš Aligrudić, Branimir Đokić, Gordana Puvalić, Vesna Kovač, Nadica Momirov...

Jelena Trivan je potvrdila za “Novosti” da je pasoš vratila, radikal Nemanja Šarović tvrdi da ga odavno ne poseduje, dok njegov stranački kolega Branimir Đokić kaže da “nije uspeo da ga vrati“.

“U nekoliko navrata sam kontaktirao sa MSP, ali nisam dobio informaciju gde i kako da razdužim pasoš. Uglavnom, ne koristim ga, već granicu prelazim sa “običnom“ putnom ispravom”, tvrdi Đokić.

Prema podacima MSP, u skladu sa Uredbom Vlade o izdavanju diplomatskih i službenih pasoša, 2.015 ljudi poseduje važeće diplomatske putne isprave, dok njih 1.221 ima važeći službeni pasoš.

Vlasnici diplomatskih i službenih pasoša dužni su da ih po prestanku funkcije, odnosno radnog odnosa, vrate MSP.

Prema Uredbi o izdavanju diplomatskih pasoša, pravo na ovaj dokument, i posle prestanka funkcije, imaju predsednik Srbije, šef parlamenta i premijer, kao i ministar spoljnih poslova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: