Zarif iz protesta otkazao Eštonovoj

Iranski ministar inostranih poslova Mohamad Džavad Zarif otkazao je za danas u Beču zakazanu večeru sa visokom predstavnicom Evropske unije Katrin Ešton.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.03.2014.

21:58

Default images

Večeru je otkazao zbog susreta koje je ona imala sa opozicionim aktivistima tokom posete Iranu ovog meseca, javila je iranska agencija Fars.

Zarif je otkazao večeru sa Eštonovom u Beču u znak protesta zbog "nekoordiniranih sastanaka u Teheranu'', navela je iranska agencija i objasnila da se protest odnosi na njen sastanak sa iranskim ženskim opozicionim aktiviskinjama, osuđenim zbog učešća u nemirima 2009, uključujući advokata za ljudska prava Nasrin Sotoudeh.

Portparol visoke predstavnice Majkl Man potvrdio je da večere nije bilo, ali je odbio da kaže da li su je otkazali Iranci.

On je podsetio da su se Ešton i Zarif "nedavno sastali u Teheranu tako da je bilo malo potrebe da se ponovo sastanu uoči sutrašnje runde pregovore Irana i Grupe 5+1", prenela je agencija AP.

"Visoka predstavnica bila je u Iranu prošlog vikenda i provela je dosta vremena sa (iranskim) ministrom. S toga manja je potrebe za večerom ovoga puta. Ona ima da uradi pripremu sa svojim timom'', naveo je Man.

Zarif je u austrijskoj prestonici zbog razgovore sa stalnim članicama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Nemačke oko spornog iranskog nuklearnog programa.

Ukoliko do dogovora dođe, uvedene sankcije Iranu zbog tog programa biće ukinute, navodi AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: