Srebrenica: Eštonova položila vence

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton posetila je Srebrenicu, gde je u Memorijalnom centru Potočari položila venac i odala počast žrtvama zločina iz 1995.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 18.04.2013.

16:48

Default images

Eštonova je razgovarala s predstavnicima Udruženja "Majke Srebrenice", a pogledala je i film o zločinu u Srebrenici, ali nije davala izjave za medije.

Eštonova je izrazila snažnu podršku EU budućem članstvu Bosne i Hercegovine u Uniji.

Kako je saopštila Delegacije Evropske unije u BiH, Eštonova se, posle susreta sa predstavncima te institucije i Kancelarije visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH (OHR), zahvalila na njihovom radu i izrazila podršku evrointegracijama BiH, prenela je agencija Fena.

Ona je, međutim, jutros u Sarajevu, posle razgovora sa zvaničnicima Predsedništva BiH, izrazila duboko razočaranje što od njene poslednje posete BiH pre šest meseci, kada je bila sa tadašnjom američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton, nije ostvaren nikakav napredak.

Visoka predstavnica je upozorila da pitanje sprovođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić- Finci" neće nestati nego će tek izvršenje presude omogućiti stupanje na snagu Sporazuma o stabilizciji i pridruživanju kako bi BiH mogla da podnese kredibilan zahtev za članstvo u EU.

Gradonačelnik Srebrenice Ćamil Duraković kazao je agenciji Fena da nije imao priliku da razgovara sa šeficom diplomatije EU, iako je planirao da joj prenese probleme s kojima se preživele žrtve zločina susreću.

Duraković je, međutim, izrazio zadovoljstvo zbog posete Eštonove Srebrenici i činjenice da je odala počast žrtvama.

"Ovih dana dok mi ovde u Srebrenici vodimo bitku oko izgradnje crkve u blizini Memorijalnog centra, ne pojavljuju se ni predstavnici ministarstva spoljnih poslova, premijeri, predsedavajući Saveta ministara, niti bilo ko iz institucija ove države", kazao je Duraković.

Otkazana poseta Zagrebu

Poseta visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Kertrin Ešton Zagrebu, koja je bila najavljena za , otkazana je, rečeno je u kabinetu hrvatskog predsednika Ive Josipovića.

Za sada nisu poznati razlozi otkazivanja posete Eštonove, a novinarima u Zagrebu rečeno je da će naknadno biti objavljeno saopštenje Evropske komisije.

Eštonova je trebalo u Zagrebu da razgovara sa Josipovićem, a bilo je najavljeno da su na dnevnom redu teme vezane za situaciju u regionu, budući da Hrvatska od 1. jula postaje članica Evropske unije.

Eštonova je u Zagrebu trebalo da se sastane i s ministarkom spoljnih poslova Vesnom Pusić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: