Papa o svetlu i uzburkanom moru

Papu Benedikta XVI pozdravilo više od stotinu hiljada ljudi koji su došli da mu izraze poštovanje tokom njegovog poslednjeg pojavljivanja na Trgu Svetog Petra.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 27.02.2013.

10:38

Default images

Benedikt je napravio poređenje između njegove vladavine i čuda ispričanog u Bibliji kada je Isus Hristos smirio vodu dok je plovio na ribarskom brodu sa svojim učenicima, uključujući i Svetog Petra, koga Hrišćani smatraju prvim Papom.

Benedikt je, između ostalog, istakao da je Gospod davao sunčane dane, dobre za ribarenje, ali i dane bure, ali da je on oduvek znao da "crkveni brod nije ni njegov, ni ostalih ljudi, već samo Božji i da Gospod neće dozvoliti da on potone".

Papa je rekao da mu nije bilo lako da donese odluku o ostavci, ali da se na to odlučio za dobrobit Katoličke crkve.

On je istakao i da je doneo odluku svestan njene težine, ali sa dubokom mirnoćom duha, dodajući da će i dalje služiti Katoličkoj crkvi molitvom i meditacijom.

Papa je stigao u "papamobilu" mašući okupljenim vernicima, koji su ga pozdravljali aplauzima i uzvicima "Benedito!" i "gracije" (hvala).
Foto: Beta, AP
"Preuzeo sam težak teret kada sam došao na mesto pape 2005. godine, ali me je Bog vodio i osećao sam njegovo prisustvo svakog dana. Verujem u budućnost Crkve. Povlačim se za njenu dobrobit, a ne za svoju", poručio je papa.

On je naveo da je tokom prethodnih osam godina doživeo mnogo trenutaka radosti, ali i velikih teškoća.

"Bilo je i svetla, ali je bilo i putovanja kroz uzburkano more. Ljubav prema crkvi znači i imati hrabrosti za povlačenje teških, bolnih odluka, uvek stavljajući Crkvu na prvo mesto, a ne samoga sebe", rekao je papa.

"Neću se vratiti privatnom životu, životu putovanja, susreta, prijema, predavanja itd. Neću napustiti krst, ali ostaću na novi način uz razapetog Gospoda", rekao je papa. On je rekao da će ostati u službi molitve i da će mu kao veliki uzor biti Sveti Benedikt, osnivač reda benediktinaca, čije ime nosi kao papa.
Foto: Beta, AP
Kako je objavljeno, nakon obraćanja nije bilo tradicionalnog ljubljenja ruke, jer papa smatra da "nije dobro da u ovim okolnostima favorizuje nekog, a da neko drugi ne dobije šansu da mu priđe".

Uz novu titulu, papa će moći da i dalje nosi papsku odoru bele boje, ali ne i crvene cipele, već smeđe, objavio je Vatikan, u trenucima kada se javila izvesna zabrinutost zbog mogućeg sukoba budućeg, novog pape i počasnog.

Njegov novi dom biće odmah uz ulaz u Radio Vatikan, s divnim pogledom na kupolu glavne crkve, bazilike Svetog Petra.
Foto: Beta, AP
Prvi sastanak svih 115 kardinala mlađih od 80 godina o tome ko će biti novi papa, mogao bi se održati već u ponedeljak u Rimu, ali to će se znati tek kada zvaničan poziv bude poslat u petak.

U četvrtak ujutro, papa će se sastati sa svojim kardinalima i po podne, u 17.00 sati, helikopterom će otputovati u Kastel Gandolfo, rezidenciju pape južno od Rima. Tamo će s balkona pozdraviti parohijane što će biti njegov poslednji javni čin kao pape.

Benediktovu ličnu bezbednost čuvaće policija Vatikana.
Foto: Beta, AP
Njegov pontifikat će zvanično prestati sutra u 20 sati, kada počinje period “prazne stolice”.

Prilikom odlaska papa će sa sobom poneti porodičnu fotografiju na kojoj su on, njegov brat Georg i sestra Marija, drveni krst iz rodne Bavarske, zatim pozlaćeni budilnik koji je dobio na poklon nakon konklave 2005. godine, kao i tanjir na kojem je utisnut papski grb.

Papa će sa sobom poneti i stolicu koju je, takođe, dobio na poklon za 85 rođendan.

Benedikt je prvi papa koji je počeo komunikaciju preko "tvitera", a nalog će zatvoriti po okončanju pontifikata.

Izbor novog pape se očekuje u martu, a u Vatikanu se nadaju da će se to dogoditi brzo, pre Uskrsa koji katolici ove godine obeležavaju 31. marta.

Inače, Katolička crkva je suočena sa mnoštvom skandala zbog kojih je i broj katolika počeo da se smanjuje, što predstavlja pravi problem za tu crkvu koja okuplja 1,2 miliarde vernika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: