"Euleks dužan da pomogne dijalogu"

Šef Euleksa Bernd Borhart kaže da se ta misija suočava sa brojnim izazovima, izražavajući spremnost da sa kosovskim institucijama te izazove prevaziđe.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 11.02.2013.

21:05

Default images

On navodi da je Euleks dužan da pomogne u realizaciji dijaloga između Beograda i Prištine.

Tokom odvojenih susreta sa kosovskom predsednicom i premijerom, Atifetom Jahjaga i Hašimom Tačijem, šef Euleksa je rekao da će nastaviti da podržava Kosovo na putu prema Evropskoj uniji i da pozdravlja spremnost institucija Kosova da unapredi vladavinu reda i zakona, saopšteno je iz kabineta Jahjage.

Ona smatra da je Kosovo zabeležilo napredak u svim oblastima i da su institucije opredeljene za uspostavljanje reda i zakon na celoj svojoj teritoriji.

Jahjaga je naglasila da su kosovsko društvo i institucije snažno opredelene za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i da im je u toj borbi potrebna uska saradnja sa Euleksom.

"Razgovarali smo o najnovim zbivanjima na Kosovu, o saradnji koja se odvija i koja će se odvijati i ubuduće između Vlade Kosova, institucija Kosova, sa Misijom Euleksa i direktno sa ambasadorom", rekao je Tači posle razgovora sa šefom Euleksa.

Borhart je, kako se navodi, istakao da se sa premijerom saglasio da je od najvećeg značaja bliska zajednička saradnja kosovskih institucija vladavine prava i Euleksa.

"Mi smo ovde u partnerstvu, a partnerstvo donosi odgovornost i jednoj i drugoj strani", rekao je šef Euleksa, dodajući da je Euleks deo evropske porodice, a Kosovo ima evropsku perpsektivu.

On je rekao da je, pored promovisanja vladavine prava, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, pomaganju da se ispune standardi za viznu liberalizaciju i Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju, Euleks dužan da pomognemo u realizaciji dijaloga između Beograda i Prištine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: