Stevanović: Hapšenja - nameštaljka

Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović kaže da su današnja hapšenja u tom gradu "vrhunac kampanje protiv lokalne vlasti u Kragujevcu". Dačić negira.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 24.12.2012.

12:04

Default images

U Kragujevcu su, u dve odvojene akcije, privedeni čelnici fudbalskog kluba "Radnički" i čelnici stranke "Zajedno za Kragujevac".

U gradskoj upravi ubeđeni su da se radi o podmetnutoj aferi, ali ističu da ne žele da utiču na istragu, rekao je Stevanović na konferenciji za novinare povodom prvih rezultata policijske akcije.

"Ako je ovo nečiji pokušaj da promeni vlast u Kragujevcu, ti koji to pokušavaju moraju da znaju da vlast u gradu mogu da promene samo Kragujevčani", rekao je Stevanović.

Gradonačelnik smatra da je ovo hapšenje finale dobro režirane priče, podsećajući da istražni organi, antikorupcijski tim MUP-a Srbije, u tromesečnoj kontroli, nije pronašao nikakve nepravilnosti u trošenju budžetskih sredstava, prenose lokalni mediji.

"Policija konstantno proverava anonimne prijave i nemamo ništa protiv toga, ali je zanimljivo da se prijave koje smo mi podnoslili već duže guraju pod tepih", kaže Stevanović.

Očigledno je, tvrdi Stevanović, da hapšenja nemaju veze sa 24 sumnjive privatizacije ili s trošenjem budžetskog novca, već je, kako je rekao, očigledno da se radi o nastavku sukoba s policijskom upravom i tužilaštvom, koji su u sprezi.

Stranka Zajedno za Šumadiju se ponašala odgovorno, vratila se u parlament, kaže Stevanović i dodaje da se nada da živi u normalnoj državi u kojoj, i bez pritiska iz EU, može "da se razreši i korupcija u policiji".

I potpredsednik "Zajedno za Šumadiju" Saša Milenić tvrdi da su današnja hapšenja funkcionera stranke "izrežirana", da su uhapšeni nevini ljudi i upitao da li fabrikovanjem afera neko želi da prekraja izbornu volju gradjana i ruši gradsku vlast.

"Zajedno za Šumadiju ima puno poverenje u svoje funkcionere, ali smo prepuni sumnje, nepoverenja i pitanja u pogledu optužbi koje se njima stavljaju na teret", rekao je Milenić na vanrednoj konferenciji za novinare. On je upitao da li fabrikovanjem afera i današnjim hapšenjem neko želi da prekraja izbornu volju gradjana i ruši gradsku vlast.

"Da li je to pokušaj nekih drugih oblika vlasti da napadom na jednu parlamentarnu stranku izazovu političku nestabilnost, ako bi se prolongirala tema rešavanje problema Kosova, prolongiralo pristupanju EU, odnosno reforma policije, tuzilaštva i sudstva", zapitao je Milenić.

On je istakao da će o tome ko će voditi grad moći da odlučuju samo gradjani - Kragujevčani. Milenić se zapitao i da li je policijska akcija usmerena na ideju ostvarivanja pravde i očuvanja ustavnog poretka ili je namenjena javnosti navodeći da je RTS objavio vest o hapšenjima dok su ona trajala.

Potpredsednik "Zajedno za Šumadiju" je istakao i da čudi što, uprkos brojnim i stalnim kontrolama, nisu pronađene nikakve nepravilnosti kada je u pitanju trošenje budžetskog novca, a da se afera otvara u oblastima fudbala i politike, upravo onim prema kojima u javnosti vlada najveće podozrenje.

Milenić je rekao da čude i vrlo uznemirujuće početne kvalifikacije optužbe i postavio pitanje zašto se uz njihova imena navode stranačke i funkcije u lokalnoj samoupravi.

"Naša stranka 'Zajedno za Šumadiju' danas je više puta pomenuta u beogradskim medijima nego za svih pet godina od kada postoji, iako je parlamentarna stranka već dva mandata", istakao je on.

Stranka "Zajedno za Šumadiju" u oktobru je zatražila smene čelnika lokalne policije, a Stevanović je izjavio da funkcioneri njegove stranke iz policije dobijaju pretnje.

Načelnik PU u Kragujevcu Ivan Đorović odbacio je sve optužbe.

Dačić: Hapšenja nemaju veze s politikom

Predsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da akcije privođenja koje se odvijaju širom Srbije, uključujući onu u Kragujevcu vezanu za zloupotrebu novca koji dobijaju partije, nemaju nikakve veze s političkim razlozima.

"Ja sam razgovarao sa Veroljubom Stevanovićem pre nekoliko meseci. Situacija u Kragujevcu nije dobra, jer postoji sukobljenost lokalnih vlasti i MUP-a i tužilaštva, tako da je potrebno utvrditi principe na kojima će se sarađivati u narednom periodu, ali ova akcija nema veze sa tim", rekao je Dačić novinarima prilikom posete bazi Protivterorističke jedinice MUP-a Srbije.

Dačić je rekao da se, uporedo s pomenutom akcijom, obavlja akcija koja se tiče zloupotreba u sportskim klubovima pri prodaji igrača, a u Vojvodini i akcija koja se tiče zloupotreba pri otkupu sekundarnih sirovina i tiče se neplaćanja poreza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

111 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: