Uhapšeno 20 ljudi u tri grada

U toku saslušanja 12 osumnjičenih koji su uhapšeni u policijskim akcijama u Novom Sadu i Somboru, kaže tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 24.12.2012.

07:43

Default images

Osim ovih policija je izvela i akciju hapšenja osumnjičeni u Kragujevcu gde su privedeni čelnici FK "Radnički" i stranke "Zajedno za Kragujevac".

Radisavljević je rekao da je osumnjičenima, po nalogu Tužilaštva za organizovani krimnal, odredjena mera zadržavanja od 48 časova, saopšteno je iz tog tužilaštva.

U Tužilaštvo za organizovani kriminal danas su privedeni Boško Golubović, Danijela Jančić, Svetlana Vuksanović, Gabrijel Stojković, Dragan Bijelić, Sandra Pletl, Slobodan Žigić, Rajko Dimić, Olgica Kavgić, Vojislav Milutin, Vladimir Ivanović i Bajko Petrović, rekao je tužilac Radisavljević.

Protiv njih je Policijska uprava Novi Sad podnela krivičnu prijavu zbog sumnje da su izvršili krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela, zloupotreba službenog položaja, pranje novca i falsifikovanje službene isprave, dodao je on.

Prema navodima krivične prijave, te osobe su od novembra 2010. do danas, "kao pripadnici organizovane kriminalne grupe, na čijem se čelu nalazio Boško Golubović, osnovali više takozvanih 'fantomskih preduzeća' koja su, na osnovu falsifikovane dokumentacije, iskazivala fiktivni otkup i prodaju sekundarnih sirovina".

Radisaljević je kazao da su, po navodima krivične prijave, oni "po osnovu neplaćanja poreza na dohodak gradjana i neosnovano prenetog poreza na dodatu vrednost oštetili budžet Srbije za 500 miliona dinara, a za organizovanu kriminalnu grupu pribavili imovinsku korist od 180 miliona dinara", navodi se u saopštenju.

Policija je, u nastavku akcije na suzbijanju finansijskog kriminala na području Novog Sada i Sombora, zbog sumnje da su oštetili državni budžet za više od četiri miliona evra, lišila slobode 12 osoba, a za pet intenzivno traga, saopštio je prethodno danas MUP.

U Kragujevcu su, u dve odvojene akcije, privedeni čelnici fudbalskog kluba "Radnički" i čelnici stranke "Zajedno za Kragujevac". Privedeni Zlatko Milić i Žarko Biorac terete se da su oštetili političku organizaciju "Zajedno za Kragujevac" za oko 185.000 evra.

Milić je sekretar gradskog veća Kragujevca i direktor političke organizacije "Zajedno za Kragujevac", dok je Biorac vlasnik knjigovodstvenih agencija AB2 i "Kont AB2".

Policija sumnjiči Žarka Biorca da je od septembra 2008. do novembra 2011. godine po nalogu Zlatka Milića izdavao fiktivne fakture za navodno
obavljena usluge oglašavanja i štampanja reklamnog i propagandnog materijala, konsalting usluga, knjigovodstvenih, revizorskih, ugostiteljskih i drugih usluga organizaciji "Zajedno za Kragujevac", iako je znao da te usluge nisu obavljene.

On je, nakon uplata koje je "Zajedno za Kragujevac" obavila po fiktivnim nalozima, podigao novac s poslovnih računa i tu sumu predao na ruke Miliću.

Oni se terete da su zloupotrebom službenog položaja oštetili "Zajedno za Kragujevac" za oko 185.000 evra, koliko iznosi, kako policija tvrdi, MIlićeva protivpravna imovinska korist.

U istovremenoj akciji koju policija sprovodi u Kragujevcu, a čiji je naziv "Komšija", privedeni su potpredsednik FK "Radnički 1923", potpredsednik stranke "Zajedno za Šumadiju" i član gradskog veća za investiranje Nebojša Vasiljević, generalni sekretar fudbalskog kluba Darko Stojanović i agent FIFA Zoran Pavlović.

Njih trojica se terete da su pri prodaji fudbalera Filipa Kostića oštetili FK "Radnički 1923" za oko 500.000 evra i pribavili korist Pavloviću u tom iznosu .

Potpredsednik kluba je tada navodno naložio generalnom sekretaru Stojanoviću da izda potvrdu o angažovanju Pavlovića u tom transferu bez ovlašćenja Upravnog odbora i Izvršnog odbora, kako nalaže statut, saopštila je policija. Pavlović je na osnovu te potvrde, kako se navodi, zaključio sa upravom Groningena transfer Kostića za milion i 250 hiljada evra, a ugovor je potpisan 10. aprila, dok su klubovi zaključili ugovor od 700.000 evra, koji je upravni odbor retroaktivno odobrio na sednici istog dana.

Pavlović je na ime provizije sa Groningenom uzeo 550.000 evra. Uobičajena provizija je 10 odsto iznosa transfera. "Na taj način Radnički 1923 je oštećen za 550.000 evra, kolika je protivpravna imovinska korist koja je pribavljena FIFA agentu Zoranu P.", navodi se u saopštenju policije.

U policiji je ranije danas rečeno da su ova hapšenja rezultat rada antikorupcijskog tima koji je u Kragujevcu boravio dva i po meseca.

Na konferenciji za novinare, organizovanoj povodom hapšenja, gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović izjavio je da hapšenje funkcionera stranke "Zajedno za Kragujevac" i FK Radnički predstavljaju vrhunac orkestrirane kampanje protiv lokalne vlasti u tom gradu i vladajuće partije.

Kako javlja RTS, od jutros je u Novom Sadu i Somboru privedeno 12 osoba koje se terete da su zloupotrebom službenog položaja, pranjem novca i utajom poreza, pri otkupu i prodaji sekundarnih sirovina, oštetili budžet Srbije i nezakonito prisvojili više od četiri miliona evra.

Mihajlović: Borba protiv korupcije uzela maha

Komentarišući jutrošnja privođenja, direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović izjavio je da je borba protiv korupcije uzela maha i da su vidljivi njeni pozitivni efekti, od kojih je jedan i jutrošnja akcija u kojoj se privodi pet osoba u Kragujevcu zbog zloupotrebe službenog položaja.

Mihajlović je rekao da je prirodno da se prvo proveravaju političari i da bi nosioci vlasti trebalo da otklone svaku sumnju sa svoje biografije i imovine, jer u svakom gradu u Srbiji postoji po jedino "Dedinje" i vile vredne nekoliko miliona evra.

Na pitanje o smederevskoj železari i prodaji "Sartida" i o saslušanju Miroljuba Labusa, Aleksandra Vlahovića, Božidara Đelića i Nemanje Kolesara, Mihajlović je rekao da se u toj oblasti odmaklo.

On je najavio da je preostalo da pravosuđe kaže poslednju reč i da je u čitavom talasu borbe protiv korupcije važno da ta stvar ostane u okvirima državnih organa i da se ne pretvori u presuđivanje kriznih štabova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

190 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: