Knežević oslobođen optužbe

Specijalni sud oslobodio je ministra Gorana Kneževića optužbe da je, dok je bio gradonačelnik Zrenjanina, oštetio državu za 150 miliona dinara.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.11.2012.

00:41

Default images

Sudsko veće sudije Maje Kovačević oslobodilo je optužbi još osamnaestoricu okrivljenih, među kojima su i bivši gradski funkcioneri Zrenjanina, koje je sud teretio za malverzacije građevinskim zemljištem od 2006. do 2008. godine i za nameštanje tendera.

Knežević je izjavio da je oslobađajuća presuda specijalnog suda potvrda da nije radio ništa protivzakonito dok je bio gradonačelnik Zrenjanina.

"Nisam radio ništa protiv zakona i kada bi bio u prilici ponovo bih tako uradio u interesu države i građana", kazao je Knežević novinarima ispred Specijalnog suda, nakon što je oslobođen optužbi da je sa grupom saradnika oštetio državu za 150 miliona dinara.

Upitan da li će tužiti državu zato što je bio u pritvoru 13 meseci Knežević je odgovorio "ima vremena".

"Od sutra me čekaju novi zadaci u poljoprivredi i nadam se da ću u najskorije vreme uspeti da rešim bar jedan", kazao je Knežević.

Kneževićev branilac Krsto Bobot kazao je da će po pravosnažnosti peesude posavetovati Kneževića da iskoristi svoja zakonska prava, zbog neosnovanog pritvora.

Bobot je rekao i da očekuje da će žalba Tužilaštva za organizovani kriminal na ovu presudu biti odbijena.

"Zadovoljni smo presudom i to je potvrda onog što smo tokom postupka govorili - da je Knežević nevin i da je postupak iniciran iz razloga koji nemaju veze sa dokazima", kazao je Knežević.

Ministra poljoprivrede aplauzom su pozdravili okupljeni saradnici ispred specijalnog suda.

Jedini koji je osuđen, i to na godinu dana, jeste načelnik Odeljenja za urbanizam Zrenjanina Nikola Halas, koji je dao nalog da se izradi rešenje kojim se gradsko zemljište daje u zakup na 99 godina Bojanu Selimoviću i Branku Savkoviću, koji su takođe bili obuhvaćeni optužnicom, ali je Selimović preminuo.

Rešenje, kojim se tereti Halas, na kraju je potpisao Knežević.

Podsetimo, na optuženičkoj klupi bili su tadašnji pomoćnik gradonačelnika za privredu Ivan Dević, bivši načelnik finansija u gradskoj upravi David Dimkić, kao i Milorad Ponoćko, Božidar Đurica i Lasko Fuks iz Direkcije za izgradnju i uređenje Zrenjanina, nekadašnji direktor JKP "Vodovod i kanalizacija" Bratislav Tomić, direktor Turističke organizacije Zrenjanina Milan Milošev, advokat Đorđe Matić, kao i vlasnici i saradnici agencije za obezbeđenje "Gvozden" Uglješa Grgur, Marijana Šarenac i Vladan Racić.

Optuženi su bili i biznismen iz Novog Sada Mile Unčanin, vlasnik nekoliko prevoznih preduzeća Mile Jerković, zrenjaninski preduzetnici Milorad Smiljković, Mladen Živković i Miloš Baždar, kao i biznismen iz Crne Gore Ranko Babović i beogradski investitor Branko Savković.

Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je u završnoj reči da optuženi budu proglašeni krivim i osuđeni na dve do šest godina zatvora.

Knežević je nedavno, u intervjuu za "Pres", izjavio da očekuje oslobađajuću presudu i kraj suđenja. On je u završnoj reči istakao da je sudski proces koji se vodi protiv njega montirala Demokratska stranka, čiji je on bio funkcioner.

Njegova odbrana je u završnoj reči u sredu predložila da ga sud oslobodi optužbi, ističući da navodi optužnice nisu dokazani.

Knežević je do hapšenja u oktobru 2008. godine, bio funkcioner DS, a potom je prešao u Srpsku naprednu stranku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

181 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: