Plaćamo trećinu bivših poslanika

Na platnom spisku Skupštine Srbije nalazi se 79 bivših poslanika. Tokom tri meseca, na njih je otišlo 33.144.336 dinara, pišu "Novosti".

Izvor: B92

Petak, 05.10.2012.

22:54

Default images

Ukoliko lideru LSV Nenadu Čanku bude odobren zahtev, on će biti 80. bivši poslanik koji se zadržava na platnom spisku i po napuštanju Skupštine Srbije. Ova grupa narodnih izabranika, koji koriste zakonsko pravo na zarade pola godine po prestanku funkcije, parlament mesečno košta 11 miliona dinara.

"Poslanik ne može da ostvari to pravo ako je pre preuzimanja funkcije zamrzao radni odnos u matičnoj firmi, ako je u međuvremenu stekao pravo na penziju ili je osuđen na kaznu zatvora dužu od pet godina", kaže predsednik Administrativnog odbora Zoran Babić. Sve ove prepreke uspela je da preskoči čak trećina prošlog saziva parlamenta. Među njima je najviše radikala - 36, a oni su bili i najbrojniji poslanički klub. Tu je i 16 nekadašnjih parlamentaraca DS, njih osam iz G 17 plus, šestoro iz DSS, četiri predstavnika NS...

Prema podacima, dostavljenim ”Novostima” iz parlamenta, na zarade bivših poslanika, isplaćenih za jun, jul i avgust, otišlo je ukupno 33.144.336 dinara. To znači da će plaćanje eksparlamentaraca do kraja odneti oko 66 miliona dinara. Poređenja radi, za troškove prevoza svih stalno zaposlenih u Skupštini tokom cele godine izdvojeno je deset miliona manje.

Međutim, bliži se kraj ”šestomesečne idile”. Bivšima će stići još samo dve koverte s platom od oko 75.000 dinara, a onda će morati da promene ”poslodavca”. Dok su neki već pronašli budući izvor prihoda, drugi se još premišljaju.

Nekadašnji potpredsednik parlamenta Nikola Novaković (G17 plus) siguran je da se politikom više neće baviti.

"Svi moji dalji planovi vezani su za porodicu i privatan posao. Još malo mi je ostalo do penzije, a to ću odraditi u svojoj advokatskoj kancelariji u Novom Sadu. Politiku napuštam trajno i neopozivo", rekao je on.

U penziju bi rado i bivši vođa radikala u Skupštini Dragan Todorović. Međutim, on kaže da tu želju ne može tako lako da ostvari zbog dokumentacije.

"Ispunjavam uslove za penziju, ali ne mogu da pronađem papire koji dokazuju da su mi uplaćeni doprinosi za godinu i po dana. U svakom slučaju, imam svoju firmu, pa ću se nekako snaći", rekao je Todorović.

Marko Đurišić iz DS kaže da još nije počeo da traga za novim poslom, nego se fokusirao na dešavanja u stranci i predstojeće izbore.

"Nemam još nikakve planove šta ću raditi kada primim i poslednju platu od parlamenta. Sada imam mnogo posla kao šef Organizacionog odbora stranačke skupštine", objašnjava on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: