SPS:Na lokalu po republičkom modelu

Članovi Predsedništva SPS-a su se saglasili da na lokalu treba da dođe do prekomponovanja vlasti saglasno republičkom modelu, kaže za B92 Žarko Obradović.

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 01.09.2012.

17:11

Default images

Sastanak Predsedništva socijalista počeo je u 17 sati.

A ministar prosvete Žarko Obradović napustio je sastanak na trenutak i za B92 izjavio:

"Predsedništvo je saglasno da Vlada radi dobro, da postoji timski duh, ali da ima i problema koje treba rešiti: veliki deficit koji je nastao pre 6 meseci od formiranja ove vlade, a drugi problem su nova radna mesta i da ne bude otpuštanja... Raspravljalo se o onome sta čeka Srbiju na evropskom putu. Tema o kojoj smo razgovarali je i da je logično da se izvrši prekomponovanje vlasti saglasno republičkom modelu. To se odnosi i na Novi Sad i na duge lokalne samouprave gde postoji većina koja može biti formirana po republičkom modelu... Saglasili smo se da treba da dođe do prekomponovanja, ali to nije ništa neobično, to smo radili i pre četiri godine."

Razgovarali smo o dva problema - deficitu novca u prvih šest meseci - nastalom pre formiranja nove vlade, i kako ga možemo smanjiti, kao i o tome kako otvoriti nova radna mesta i sačuvati postojeća - odnosno kako unaprediti životni standard gradjana, kazao je ministar.

Prema njegovim rečima, predsedništvo je razgovaralo i o evropskom putu Srbije, s obzirom da predsednik stranke i premijer Ivica Dačić sledeće nedelje tim povodom putuje u Brisel.

Obradović je dodao da će Dačić u Briselu razgovarati i o evrospkom putu Srbije i članstvu u EU kao i dijalogu sa Prištinom.

On je negirao da SPS okleva oko prekomponovanja vlasti u Novom Sadu i drugim opštinama gde je to moguće, istakavši da "oko toga postoji apsolutna saglasnost Predsedništva SPS-a".

Upitan da li će taj model važiti i za Beograd, on je rekao: "Ne, o Beogradu nismo još razgovarali."

"Leskovac nismo pomenuli osim da treba prekomponovati vlast", dodao je on.
Foto: Tanjug
Predsednik SPS Ivica Dačić stigao je nešto pre 17 sati, u sedište socijalista na Studentsko trgu gde se iza zatvorenih vrata održava sednica Predsedništva te stranke.

Uprkos interesovanju novinara, Dačić nije želeo da daje izjave. On je pored predstavnika "sedme sile" prošao pozdravivši ih sa "dobar dan".

Pre njega u sedište SPS-a su došli potpredsednici stranke Dušan Bajatović i Dijana Vukomanović, kao i funkcioneri Petar Škundrić, Mile Ilić i Zvonimir Simić.
Foto: Tanjug
Tu su i članovi Predsedništva stranke Slavica Đukić Dejanović, Branko Ružić, Žarko Obradović, Milutin Mrkonjić i Aleksandar Antić.

Antić je ranije danas rekao da će na sednici biti reči o prekomponovanju vlasti na lokalu, ali ne i u Beogradu jer, kako je rekao, on do sada nije uočio da bilo ko dovodi u pitanje kredibilitet vlasti u srpskoj prestonici.

On je potvrdio da su koalicioni partneri SPS-u uputili zahtev za "prekompoziciju vlasti" u pojedinim lokalnim samoupravama.

"Te predloge ćemo analizirati uvažavajući činjenicu da sa tim ljudima saradjujemo i vodimo ovu državu, ali i uvažavajući činjenicu da se lokalni izbori održavaju kako bi ljudi u lokalu mogli da donose odluke", naveo je on.

Da će na dnevnom redu Predsedništva SPS-a biti prekomponovanje vlasti na lokalu potvrdio je i Ružić.

Ružić je kazao da će Predsedništvo razgovarti i o funkcionisanju Vlade Srbije nakon mesec dana od njenog izbora. "Trudićemo se da ono što je otpočeto privedemo kraju u narednim danima".

Đukić Dejanović: Nije bilo reči o Beogradu

Potpredsednica Socijalističke partije Srbije Slavica Djukić Dejanović izjavila je da na današnjoj sednici Predsedništva SPS-a nije bilo reči o prekomponovanju vlasti u Beogradu.

"Nije bilo reči o Beogradu. Beograd nije pominjan", naglasila je Djukić Dejanović u izjavi Tanjugu.

Djukić Dejanović je kazala da su se članovi Predsedništva usaglasili da, tamo gde postoji mogućnost, lokalne vlasti treba prekomponovati i formirati po modelu koji postoji na republičkom nivou.

Na sednici Predsedništva, koja je trajala nešto više od dva sata, bilo je reči i o putovanju premijera Srbije i predsednika SPS Ivice Dačića u Brisel naredne sedmice, kao i o radu vlade u prethodnom periodu, koji je ocenjen kao "dobar i korektan".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

103 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: