Telefonska vlada kad je hitno?

Premijer i ministri razmatraće u narednim danima predlog pojedinih članova vlade da se ponovo uvedu telefonske sednice, ali samo u hitnim slučajevima.

Izvor: B92

Utorak, 21.08.2012.

22:53

Default images

Od formiranja vlade održano je osam sednica Dačićevog kabineta i nijedna telefonska.

Čak i kada je na dnevnom redu bila samo jedna tačka - kao što je u ponedeljak bio slučaj sa slanjem aviona po prevarene turiste u Egipat, ministri su morali da se na nekoliko minuta okupe u velikoj sali za sednice.

Sam premijer već je na prvom zasedanju jasno poručio da "vođenje države" mobilnim telefonima odlazi u istoriju, a sa ukidanjem te prakse saglasili su se i svi koalicioni partneri. Takva njegova odluka bila je posledica negativne prakse u prošlom mandatu, kada je od 685 zasedanja bilo više od 400 telefonskih.

Ali, kako saznaju "Novosti", neki ministri već predlažu predsedniku Vlade da se propišu strogi kriterijumi na osnovu kojih može da se održi i "halo" sednica, ali isključivo kada vanredni događaji to nalažu. Među njima je i Rasim Ljajić, ministar trgovine, koji za "Novosti" kaže:

"Potrebno je da se taksativno pobroje uslovi pod kojima je moguće održati sednicu i telefonom. Nije dobro da telefonska zasedanja postanu pravilo, kao u prošlom mandatu, ali ne treba da se ide ni u drugu krajnost. Kada su na dnevnom redu tehničke i neodložne stvari ili neki vanredni događaji, jeftinije je, racionalnije i brže da se članovi Vlade pozovu. Takva telefonska zasedanja održavaju se i u svetskim vladama i ne bismo bili izuzetak." I Verica Kalanović, ministar za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu, potvrdila nam je da u narednim danima treba da se odrede strogi kriterijumi pod kojima bi bilo moguće održatu zasedanje i telefonom.

Kako su "Novostima" rekli mnogi članovi vlade, konačnu reč o vraćanju povremenih telefonskih sednica doneće premijer.

"Održavanje telefonskih sednica je pitanje za premijera. Svakako da ću uvek radije doći na sednicu nego da se telefonski izjašnjavam o nečemu čije detalje ne znam," rekla je Suzana Grubješić, potpredsednik Vlade, zadužena za evropske integracije.

Goran Knežević, ministar poljoprivrede, kaže da ne treba držati telefonske sednice, jer Vlada može da odlučuje iako nisu svi prisutni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: