Jemen: Ubijen 21 borac Al Kaide

Vladine snage su ubile 21 borca Al Kaide u najnovijim sukobima na jugu Jemena, saopštili su vojni zvaničnici.

Izvor: B92

Subota, 16.06.2012.

20:37

Default images

Vojni zvaničnici kažu da je 17 ekstremista poginulo u sukobima koji su besneli do ranog jutra oko grada Azan u južnoj provinciji Šabva.

U istim sukobima ranjeno je šest vojnika, dodali su ovi zvaničnici koji su govorili pod uslovom da ne budu imenovani, prenosi AP.

Još četiri ekstremista i jedan vojnik poginuli su danas u oblasti doline Hasan u susednoj provinciji Abjan, kazali su jemenski vojni zvaničnici. Ova dolina se nalazi istočno od glavnog grada provincije Abjan, Zindžibara, koji je al-Kaida zauzela prošle godine i držala do nedavno kao i nekoliko drugih gradova u Abjanu.

Borci Al Kaide su iskoristili prošle godine bezbednosni vakuum tokom ustanka u kojem je srušen dugogodišnji jemenski lider Ali Abdulah Saleh da bi zauzeli delove teritorije na strateškom jugu zemlje što je izazvalo strahovanja da bi Al Kaida mogla da koristi ovaj region za lansiranje novih napada na američke mete, podseća AP.

Portparol američkog Stejt departementa Viktorija Nuland saopštila je danas u Vašingtonu da SAD pozdravljaju uspeh jemenske vojske koja je ponovo preuzela važne oblasti juga, uključujući gradove Džaar i Zindžibar.

Jemenska vojska je 12. maja krenula u ofanzivu, koristeći sva raspoloživa sredstva, sa ciljem da povrati teritoriju koja je pala u ruke džihadista.

Dosadašnji sukobi u Jemenu odneli su ukupno 540 života - 402 pripadnika Al Kaide, 78 vojnika, 26 pripadnika milicija i 34 civila.

Inače, Saleha su protivnici optužili da je dozvolio Al Kaidi da se dokopa velikih delova južne i istočne teritorije i da se umeša u rad nove vlade.

Rezolucijom Saveta bezbednosti UN, s druge strane, podržan je sadašnji predsednik Jemena Abdrabuh Mansur Hadi, koji je obećao da će uništiti Al Kaidu kada je zamenio Saleha u februaru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: