Slovaci bananama i jajima na vlast

Više od 3.000 Slovaka izašlo je na ulice Bratislave da protestuju zbog korupcije političara i njihovih veza sa slovačkim tajkunima.

Izvor: B92

Petak, 27.01.2012.

21:58

Default images

Oni su svoj bes iskalili gađajući bananama Predsedničku palatu, a zgradu parlamenta, u koju su pokušali da prodru, sem bananama, zasuli su i jajima.

Protiv demonstranata ispred parlamenta intervenisali su večeras specijalci slovačke policije, a dobili su i pojačanja iz jedinica zaduženih za borbu sa fudbalskim huliganima.

Banane lete kao glavni projektili na sedišta slovačkih političara zbog tajanstvenog dosijea slovačke službe bezbednosti (SIS) nazvanog "Gorila". Spis koji je procurio do medija još pre nekoliko godina, ali se niko nije usudio da ga objavi, pojavio se na internetu u decembru, pred božićne praznike.

U dokumentu se opisuje kako su najveće slovačke finansijske grupacije korumpirale političare u vreme druge vlade liberalnog premijera Slovačke Mikulaša Dzurinde do 2006. godine.

Demonstranti su se danas okupili na Trgu Slovačkog narodnog ustanka sa transparentima sa crtežom gorile i porukama "Dosta je bilo gorila" ili "Gorile u kaveze", a u masi se kreće više ljudi maskiranih u te čovekolike majmune, sa maskama na licu, ili čak i u celim kostimima.

Organizatori su pročitali glavni zahtev da se navodi iz tog spisa detaljno istraže, a javnost obavesti šta je od toga istina i kako u Slovačkoj funkcioniše sprega političara i tajkuna. Istovremeno su po podne slovački hakeri napali sajt finansijske grupacije Penta, koja je glavni akter tog spisa SIS, i Prima banke koja je u njenom vlasništvu.

Uz upaljene sveće, zvuke vuvuzela, zviždanje pištaljki i skandiranje "Dosta nam je svega. Fuj!" masa se uputila prvo ka sedištu šefa države koje su gađali bananama, a zatim i ka parlamentu.

Parlament su demonstranti gađali bananama i jajima, a uz uzvike "Pređite na našu stranu" policajcima iz kordona i "Predajte nam političare" ili "Otvorite nam", pokušali su da prodru u samu zgradu što je policija sprečila.

Nakon toga masa je počela da se razilazi, a organizatori za naredne dane najavili novi pohod protiv gorila u politici i biznisu.
Sličan protest trebalo bi da se održi i 3. februara u gradu Žilina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: