"Želimo da čujemo mišljenje Tadića"

Sastanak predsednika opština severa KiM sa predstavnicima međunarodnih misija u pokrajini završen nešto posle 17 časova bez dogovora.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 22.10.2011.

09:18

Default images

Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović rekao je da je svaka strana iznela svoje pozicije, ali da dogovor za sada nije postignut.

On je takođe rekao da je dogovoreno da se razgovori sa Kforom i Euleksom nastave i da su predsednici četiri opštini tražili od komandanta Kfora Erharda Drevsa garancije da neće silom pokušati da uklanja barikade, ali on nije mogao to da im garantuje.

Predsednici opština su ipak izrazili nadu da će prevladati razum.

Milović je naveo da su na sastanku sa Drevsom i šefom Euleksa Gzavijeom Bu de Marnjakom predstavnici Srba izneli stav da se problem slobode kretanja međunarodnih snaga može rešiti ukoliko Euleks ne bude više asistirao u dovođenju kosovskih carinika i policije na prelaze.

On je naveo da su, s druge strane, predstavnici Kfora i Euleksa zatražili bezuslovnu slobodu kretanja.

"Ovo je problem koji ne možemo da rešimo nas četvorica predsednika, ovo je problem koji mora da se reši na višem nivou. Ovo je poruka Beogradu da želimo da čujemo mišljenje predsednika države Borisa Tadića", kazao je Milović.

Prema njegovim rečima, na sastanku je dogovoreno da se nastave razgovori jer problem barikada ne može da se reši silom i nasiljem.
(Foto: Tanjug)
Šef misije Euleks Gzavije Bo de Marnjak insistirao je danas, na sastanku sa predsednicima opština severa Kosova, na uspostavljanju slobode kretanja.

„Insistirao sam na potrebi da se sloboda kretanja što pre uspostavi kao osnovni princip", rekao je on novinarima, posle dvočasovnog sastanka sa predstavnicima Srba sa severa Kosova u „Evropskoj kući“ u Kosovskoj Mitrovici", rekao je De Marnjak.

De Marnjak je rekao da Euleks treba zajedno sa Kforom da ima slobodu kretanja, te podsetio da je to deo mandata Kfora, i ujedno i preduslov za poboljšanje vladavine prava.

On je objasnio da je Euleks, odazivajući se na ovaj sastanak, odgovorio pozitivno na zahtev lidera opština na severu Kosova.

„Imali smo iskrene i dobre razgovore. Svrha sastanka je bila da se razgovara o slobodi kretanja, što je evropski standard koji treba da uživaju svi“, naglasio je De Marnjak.
Barikade tokom noæi (Foto: Tanjug)
Da podsetimo, predsednik Srbije Boris Tadić juče je rekao da je neophodnoomogućiti kretanje Kfora, kao i Euleksa - pod uslovom da ne prevozi pripadnike prištinskih institucija.

On je istovremeno pozvao Kfor i Euleks da se uzdrže od jednostranih akcija i primene sile na severu Kosova, saopštila je pres služba predsednika Republike. Na sve tri lokacije Kfor se zadržao na upozorenjima okupljenim meštanima da napuste područje barikada, preteći, u suprotnom, upotrebom sile. Okupljeni su novinarima rekli da su spremni da istraju sve dok se ne postigne dogovor sa međunarodnim snagama.

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić izjavio je rano jutros da je sloboda kretanja međunarodnih snaga na severu Kosova moguća ukoliko Kfor i Euleks potvrde na terenu statusnu neutralnost. "Ovo može da se reši na jednostavan način: ako Kfor i Euleks kažu da više neće prevoziti kosovske policajce i carinike i ako vrate te ljude sa prelaza, onda se otvara se prostor za slobodno kretanje svih na i za normalne razgovore", rekao je Ristić na barikadi u Jagnjenici, gde je jutros oko 2 sata sprečen pokušaj Kfora da ukloni prepreku na putu ka Brnjaku.

Jedinice Kfora u Jagnjenici i Zupču povukli su se jutros u svoje konvoje, a prethodno su izašli iz svojih vozila i formirali kordon. Kako javlja reporter Tanjuga, oni su bili u punoj opremi za razbijanje demonstracija, sa štitovima i šlemovima, kao i sa oklopnim transporterima i mehanizacijom za uklanjanje prepreka. Zatim su se pripadnici marokanskih snaga Kfora iz mesta Dudin Krš otišli su ka svojoj bazi.

Kod barikade od balvana i kamiona okupio se veći broj Srba, na oko 150 metara od kordona mađarskih vojnika Kfora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

143 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: