Obavezni kompleti prve pomoći

Vozači u Srbiji od danas su obavezni da u svojim vozilima imaju nove komplete prve pomoći, po propisanom srpskom standardu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.09.2011.

08:29

Default images

Pribor za prvu pomoć moraće da se menja na svakih pet godina, a kazna za nepoštovanje te obaveze iznosi 5.000 dinara za vozače i od 60.000 do 600.000 dinara za pravna lica.

Paketi prve pomoći za koje se očekuje da ih vozači od danas imaju u svojim vozilima, u Srbiji su se pojavili u prodaji krajem 2010. godine.

Policija će od 1. oktobra početi da kažnjava vozače koji nemaju komplete prve pomoći po domaćem standardu, a do tada će, kao i do sada kada su novi saobraćajni propisi u pitanju, samo kontrolisati i upozoravati vozače na nepravilnosti.

Cene kompleta variraju u zavisnosti od prodajnog mesta, a uglavnom se kreću oko 2.000 dinara.

Vozači mogu da koriste komplete prve pomoći sedam proizvođača, a to su "Karan Co.", "Galenika", "MBS Tehno", "Mediteks", "Tosama", "Evropa lek" i "Altios". Ipak posebne policijske kontrole vozila zbog paketa prve pomoći neće biti, ali automobil bez nje neće moći da prođu tehnički pregled, kaže Vladimir Rebić zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije.

"Tendencija rada saobraćajne policije je da se vozači zaustavljaju isključivo posle prekršaja, kada policajc uoči nepravilnost kod takvog vozača, ona ga zaustavi i sankcioniše i naravno da se u tim situacijama može pogledati da li vozač ima prvu pomoć", kaže Rebić.

U strahu da ne zarade kaznu od 5000 dinara, mnogi su ovih dana i kupili novi paket pomoći, a neki su ga, za svaki slučaj, stavili na vidno mesto.

Kupovina kompleta prve pomoći nije kraj troškova. Ukoliko ponovo ne bude prolongirana odluka, od 1. novembra biće obavezno posedovanje sve četiri zimske gume, što će vozače da košta još najmanje 200 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: