Počinje suđenje za slučaj Medak

Ponovljeno suđenje Perici Đakoviću za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u Medaku u Hrvatskoj počinje sutra pred Većem za ratne zločine u Beogradu.

Izvor: B92

Nedelja, 08.05.2011.

11:08

Default images

Optužnicom srpskog Tužilaštva za ratne zločine, Đakoviću je stavljeno na teret da je u periodu od 3. do 9. septembra 1991. godine u Medaku, kao pripadnik rezervne milicije prema oštećenom (čiji identitet nije naveden) kao ratnom zarobljeniku nečovečno i okrutno postupao, te ga mučio nanoseći mu velike patnje i povrede telesnog integriteta.

Presudom Odeljenja za ratne zločine, od 23. juna 2010. godine zbog izvršenja krivičnog dela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika Lazić i Konjević su osuđeni na kaznu zatvora u trajanju od po tri godine, Marunić je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od dve godine, dok je Đaković je oslobođen od optužbe.

Pred Županijskim sudom u Gospiću 1996. godine su Lazić, Đaković i Konjević pravosnažno osuđeni na kaznu od po osam godina, a Marunić na od šest godina zatvora.

Posle toga, slučaj "Medak“ je Državno odvjetništvo Hrvatske ustupilo Tužilaštvu za ratne zločine Republike Srbije na osnovu Sporazuma o saradnji u progonu učinilaca krivičnih dela ratnih zločina iz 2006. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: