Alkalaj: Kandidatura za EU

Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj najavio je da ta država planira da preda zahtev za status kandidata u EU tokom češkog predsedavanja EU.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 19.01.2009.

21:14

Default images

On je takođe dodao da će BiH ove godine aplicirati za članstvo u Savetu bezbednosti UN "u 2010-2011. godini". Alkalaj je u Sarajevu slovenačkog kolegu Samuela Žbogara, koji boravi u dvodnevnoj poseti BiH, upoznao sa planovima da preda zahtev za Akcioni plan za članstvo u NATO u martu ove godine i sa aktuelnom političkom situacijom u zemlji.

Slovenački ministar poručio je da će njegova zemlja i dalje nastaviti da pruža podršku Bosni i Hercegovini (BiH) na njenom putu ka evroatlantskim integracijama.

Žbogar je kazao da će Slovenija biti portparol BiH kada je reč o ukidanju viza za građane te države koji žele da putuju u Evropsku uniju.

Šef slovenačke diplomatije kazao je da Slovenija želi da uspostavi što bolje odnose sa BiH i obećao podršku zahtevu BiH za pristup Akcionom planu za članstvo u NATO.

Član Predsedništva BiH Željko Komšić istakao je da je u razgovorima sa Žbogarom pokrenuto pitanje koje opterećuje odnose dve zemlje - pitanje devizne štednje građana BiH u Ljubljanskoj banci.

Žbogar je ponovio stav Vlade Slovenije da se pitanje stare devizne štednje treba rešiti u okviru sukcesije imovine bivše SFRJ, pregovorima pod okriljem Banke za međunarodno poravnanje u Bazelu.

Slovenački ministar se u Sarajevu sastao i sa visokim predstavnikom u BiH Miroslavom Lajčakom, a sa ministrom Alkalajem potpisao je Sporazum o privrednoj saradnji između Saveta ministara BiH i Vlade Slovenije, kao i Memorandum o razumevanju između dva ministarstva inostranih poslova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: