Optužnica zbog deportacije

Podignuta optužnica protiv devet bivših pripadnika MUP-a Crne Gore zbog deportacije 79 bosansko-hercegovačkih civila iz Crne Gore u BiH 1992. godine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.01.2009.

19:53

Default images

Optužnica je podignuta protiv nekadašnjih pomoćnika ministra unutrašnjih poslova Boška Bojovića i Milisava Markovića, visokih zvaničnika policije u Herceg Novom, Ulcinju i Baru: Radoja Radunovića, Božidara Stojovića, Milorada Ivanovića, Branka Bujića, Sretena Glendže i Milorada Šljivančanina, kao i protiv operativnog radnika policije Duška Bakrača.

Optuženi su za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i tužilaštvo je predložilo njihovo hapšenje.

Stavlja im se na teret da su "tokom 1992. godine u Podgorici, Herceg Novom, Baru i Ulcinju, kršeći pravila međunarodnog prava, vršili nezakonito preseljavanje civilnog stanovništva - državljana BiH, muslimanske i srpske nacionalnosti koji su imali status izbeglica", piše u optužnici.

Saopsteno je da su optuženi izvršavali naredbu tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Pavla Bulatovića i protivzakonito uhapsili i "prinudno preselili" 79 ljudi i predali ih Sekretarijatu za unutrašnje poslove Sokolac, Srebrenica i Foča, kao i Kazneno-popravnom domu Foča.

Obrazlažući predlog da se optuženi uhapse, tužilaštvo je navelo da je ratni zločin protiv civilnog stanovništva "teška povreda normi međunarodnog prava" i da "posebno ceni teške okolnosti pod kojima je delo izvršeno i veoma teške posledice ovog zločina".

Vlada Crne Gore je krajem prošle 2008. godine postigla dogovor o sudskom poravnanju sa žrtvama i članovima porodica deportovanih u iznosu od oko 4,1 miliona evra.

Tužilaštvo je saopštilo i da je "Slučaj Bukovica" još u fazi istrage, na zahtev Odeljenja za ratni zločin koje je tražilo dopunu istrage.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: