Tadić: Demilitarizacija Kosova

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da će Srbija insistirati na rasformiranju Kosovskih snaga bezbednosti, čije je osnivanje najavljeno za sredu.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 19.01.2009.

16:06

Default images

"Srbija ne prihvata formiranje kosovskih bezbednosnih snaga i nikada nećemo prihvatiti takvo rešenje", rekao je Tadić gostujući u Poligrafu B92. Tadić je podsetio da je Srbija u pregovorima o statusu Kosova i Metohije predlagala demilitarizaciju pokrajine kao najbolje rešenje za bezbednosne izazove na terenu.

"Sve vreme ćemo u međunarodnim forumima i u NATO insistirati na rasformiranju takvih snaga jer one ne doprinose bezbednosti na Kosovu i Metohiji", rekao je Tadić.

Predsednik Tadić je rekao da će, uprkos najavama sa raznih strana, nastavak pregovora o statusu Kosova i Metohije ove godine biti nemoguć i da bi se nastavak pregovora mogao očekivati za dve do tri godine, posle odluke Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Tadić je ponovio da nikada niko u Evropi nije nagovestio da bi priznavanje nezavisnosti Kosova moglo biti uslov za prijem Srbije u EU i istakao da je, s druge strane, bilo mnogo poruka da Srbiji takav uslov ne sme da bude postavljen.

Shefer o vojnoj zoni bezbednosti

Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer kaže da je spreman da razmotri pitanje ukidanja vojne zone bezbednosti oko Kosova ako to predlože vlasti Srbije.

Kada je reč o vazdušnoj zoni bezbednosti oko Kosova, "ako Srbija bude htela da iznese predloge s tim u vezi, ja sam spreman da to razmotrim", rekao je Shefer na tradicionalnom novogodišnjem prijemu za akreditovane novinare u sedištu NATO-a u Briselu.

Dodao je da je "saradnja Euleksa i Kfora dobro uređena" i da svako ima "svoje odgovornosti i ulogu".

"Kfor ima poverenje svih građana na Kosovu, kako većine, tako i manjine, a smatram da je saradnja Srbije i Kfora dobra, tako da se saradnja Euleksa i Kfora dobro odvija", naveo je čelnik Atlantskog saveza.

Shefer je, međutim, stavio do znanja da je "situacija na Kosovu osetljiva i složena i potrebno je da tamošnje prilike rešavamo korak po korak".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: