Pritisak na kreditni rejting SAD-a

Spasavanje najveće osiguravajuće kuće na svetu - AIG - povećalo je pritisak na sadašnji kreditni rejting SAD.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.09.2008.

15:57

Default images

Državni kredit u visini od 85 milijardi dolara za AIG "oslabio je finansijski profil SAD i povećao pritisak na sadašnji rejting te zemlje na nivou od AAA", precizirao je Džon Čejmbers ekspert ugledne rejting agencije "Standard end Purs".

Rizik će povećavati i rastuće troškove vlade za održavanje finansijske stabilnosti SAD, koji bi, prema mišljenju Čejmbersa, u slučaju "duboke i duge recesije", mogli da dostignu čak 24 procenta vrednosti bruto domaćeg proizvoda.

Američki AIG je, kako se navodi u agencijskim izveštajima, pre državne finansijske intervencije za spas od bankrotstva dobio i investicionu ponudu od najveće evropske osiguravajuće kuće, nemačkog "Alijanca".

AIG je, međutim, tu ponudu odbio i to samo dva dana pred prihvatanje finansijske pomoći , u okviru koje će od američke centralne banke dobiti dvogodišnji kredit od 85 milijardi dolara, ali pod uslovom da vlada SAD preuzme 79,9 procenata akcija te osiguravajuće kuće, saznala je agencija Blumberg iz dva neimenovana izvora.

"Alijanc" se u okviru svoje investicione ponude, prema tim izvorima, povezao sa američkom firmom privatnog kapitala "Džej Si Flauers end kampani" koju vodi Džej Kristofer Flauers , kako bi sprečila krah najveće osiguravajuće kompanije u SAD, čije bi propadanje još više potreslo i inače već značajno nestabilna finansijska tržišta u svetu, objavio je Blumberg.

Portparolka "Alijanca" Sabija Švarcer je odbila da komentariše ove informacije, a na pitanje Blumberga nije želeo da reaguje ni Flauers, a ni portparol AIG Nikolas Ašu.

Povodom teške finansijske situacije u kompaniji AIG, bila je prinuđena da reagije, zbog sličnosti u nazivu firme i holandska finansijska institucija "ING grupa" kako bi umirila svoje klijente.

"Sadašnja kriza banke 'Liman Braders' i američkog osiguranja AIG nema ništa zajedničko sa 'ING grupom'", a klijenti ING-a u Češkoj i Slovačkoj ne treba da imaju nikakve bojazni za finansijsko poslovanje grupacije ING", izjavili su danas za agenciju TASR predstavnici te holandske firme.

Ta kompanija je navela da "sadašnja situacija na svetskim finansijskim tržištima nema uticaja na funkcionisanje ING-a, a u globalnim razmerama ni na rad njenih filijala u drugim zemljama, upozoravajući i na moguću pogrešnu zamenu u nazivu firme AIG sa ING, do koje, naime, dolazi prilikom njenog izgovaranja na engleskom jeziku.

"ING grupa" je holandska finansijska institucija koja posluje na tržištu već više od 150 godina, a aktuelna kriza u SAD ju je dotakla samo minimalno, navodi agencija TASR.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: